Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 1 Nisan tarihinden itibaren tüketicilerin kullandıkları süre veya miktar kadar ödeme yapacağını açıkladı. Acarer, abonelere 1 Nisan’dan itibaren imzaladıkları sözleşme ve taahhütnamelere internet ortamında da erişim imkanı sağlandığını açıkladı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, milyonlarca sabit ve cep telefonu ile internet hizmeti alan abonelerle ilgili iki yeni uygulamanın 1 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini açıkladı. Acarer, yaptığı yazılı açıklamada vatandaşların elektronik haberleşme sektöründe abonelik tesisi, numara taşıma, aboneliğini feshetmek istemeleri durumunda mağduriyet yaşadıklarını hatırlatarak, “Vatandaşlarımız abonelik tesisi, numara taşıma, aboneliğini feshetmek istemeleri gibi durumlarda almış oldukları hizmetlerin tamamından yararlandırılmış gibi ücret ödemek zorunda kalıyordu. Aboneliğini sona erdirmek veya numarasını taşımak isteyen bir tüketici 1 gün veya 1 hafta hizmet almış olsa bile 1 aylık hizmet almış gibi fatura ödemek zorunda kalıyordu. Bu durum haklı olarak tüketicilerimizin mağduriyetine ve çok sayıda şikayetine konu olmaktadır” dedi.
 


KULLANDIĞI KADAR ÖDE DÖNEMİ 
 


1 Nisan’dan itibaren tüketicileri mağdur eden bu uygulamaya son verildiğini açıklayan Acarer, “Tüketicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu olarak yeni bir düzenleme yaptık. 1 Nisan tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre aboneler yararlanmadıkları bir hizmetin bedelini ödemek zorunda kalmayacaklar” dedi. Acarer, BTK’nın yaptığı “Elektronik Haberleşme Sektöründe Kıst Ücrete İlişkin Uygulama Esasları”na ilişkin düzenlemenin ayrıntılarını açıklarken “Kıst ücreti uygulaması getiriyoruz. Kıst ücreti, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, veri ile orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücreti ifade etmektedir. Artık aboneler kullandıkları gün sayısı, kullanılan dakika ve veri ile orantılı olarak hesaplanan fatura ödeyecek. Kullanmadıkları telefon ve internetin faturasını ödeyerek mağdur olmayacak. Kıst ücret uygulamasının, hizmetin sunumunu takiben ücretin tüketiciden tahsil edildiği aboneliklerdeki yani faturalı temel elektronik haberleşme hizmetleri ses, SMS ve veri için geçerli olacaktır. Abonelik tesisi, abonelik feshi,numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda kıst ücret uygulanacaktır” dedi. 
 


ABONELİK SÖZLEŞMELİ İNTERNETTE 
 


BTK Başkanı Tayfun Acarer, tüketiciler lehine yeni bir uygulamanın daha 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini açıkladı. Acarer ,tüketicilerin abonesi bulundukları işletmecilerin internet siteleri üzerinden imzalamış oldukları abonelik sözleşmelerine ve taahhütnamelere erişebilme imkanı getirildiği açıkladı. Acarer, “BTK olarak aldığımız karara göre 1 Temmuz 2014 tarihinden sonra işletmeci ile abonelik sözleşmesi imzalayan bir abone, imzaladığı tarihten en geç 3 ay içinde imzaladığı sözleşme ve taahhütnamelere internet ortamından erişebilme imkanı getirildi. 1 Temmuz 2014 tarihinden önce imzalanan sözleşmelerin elektronik ortama aktarılması için işletmecilere verilen süre ise 1 Nisan 2015 tarihinde sona erdi. 1 Temmuz 2014 tarihinden önce sözleşme imzalamış aboneler de imzalamış oldukları sözleşmelere ve taahhütnamelere 1 Nisan’dan itibaren internet üzerinden erişebilecektir. Bu düzenleme ile abonelerin imzaladıkları sözleşme ve taahhütnamenin detayları öğrenme imkanı getirilmiştir” ded

 

DHA-Bilim Teknoloji - Türkiye - Ümit KOZAN