İngiltere Rekabet Kurulu (CMA), bir yıllık araştırmadan sonra iki şirketle ilgili bir rapor yayınladı ve daha da baskın hale gelebilecekleri endişesi kaydedildi. 

CMA, iki şirketin piyasada insanların seçimini sınırladığını ileri sürüyor. İki şirketin de ekosistemlerini kendi hizmetlerini tanıtmak ve kullandırmak için kullanmakta olduğu ve bunun de rekabeti sürekli boğduğuna işaret ediliyor. 

Bu gücün rakip mobil uygulamaları, bulut oyunları ve yazılım şirketlerini piyasadan haksız yere dışlamak için kolaylıkla kullanabileceği belirtiliyor. 

Örneğin Apple, telefonlarında kendi tarama motorunun alternatiflerini yasaklayarak diğer uygulamaların kendilerini Safari tarayıcısı dışında tutmasını zor hale getiriyor. Ayrıca, CMA sektörün büyümesinin engellenmesi ile müşterilerin teknolojinin avantajlarını kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor. 

Raporda şu ifadeler yer alıyor:

"Hepimiz telefonlarımızda interneti kullanmak için tarayıcılara güveniyoruz ve onları çalıştıran arama motorları, görebildiğimiz ve yapabildiklerimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Şu anda, bu alandaki seçenekler son derece sınırlı ve bunun gerçek etkileri var. Bu durum inovasyonu engelliyor ve web uygulamalarından kaynaklanan rekabeti azaltıyor. Çoğu start-up olan yenilikçi teknoloji firmalarına rekabet etmeleri için adil bir şans vermemiz gerekiyor".

APPLE'DAN AÇIKLAMA

Apple, rapordaki bazı bulgulara "katılmadığını" ve CMA'yı kendi yaklaşımının müşteriler için gerçekten olumlu olduğuna ikna etmeyi umduğunu söyledi ve şu açıklamayı yaptı:

“İnovasyonun gelişebileceği rekabetçi pazarlara inanıyoruz. Apple ekosistemi aracılığıyla, kullanıcıların sevdiği güvenilir bir deneyim ve geliştiriciler için harika iş fırsatları yarattık. Yalnızca İngiltere'de, iOS uygulama ekonomisi yüz binlerce işi destekliyor ve büyük ve küçük geliştiricilerin dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşmasını mümkün kılıyor. Raporda ulaşılan ve yenilik, gizlilik ve kullanıcı performansına yaptığımız yatırımları küçümseyen bir dizi çıkarıma katılmıyoruz. Bunların tümü, kullanıcıların neden iPhone ve iPad'i sevdiğine katkıda bulunuyor ve küçük geliştiriciler için rekabet edebilecekleri eşit bir oyun alanı yaratıyor. Güvenilir platform tüketicilerin mahremiyetinin ve güvenliğinin her zaman korunmasını sağlarken yaklaşımımızın rekabeti ve seçimi nasıl desteklediğini açıklamak için Rekabet ve Piyasa Otoritesi ile yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya devam edeceğiz”. (EURONEWS TÜRKÇE)