Samsung holdinginin gayrı resmi yönetim kurulu başkanı rüşvet verme ve diğer suçlardan tutuklandı. Güney Koreli elektronik devinin yönetim kurulu başkan yardımcısı hakkında savcılığın talebi üzerine tutuklama emri çıkarıldı. Yapılan açıklamada Lee Jae Yong'un tutuklanması için yeterli delil bulunduğu belirtildi.


Güney Kore'deki en büyük sanayi holdinginin adı, geçici olarak görevden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Park Geun Hye'nin karıştığı yolsuzluk skandalında geçiyor. Lee'nin tutuklanmasının şirkete ağır darbe indirdiği, aynı zamanda da Park'ın devlet başkanlığından azledilmesiyle ilgili anayasa mahkemesindeki davada belirleyici rol oynayabileceği ifade ediliyor.

Lee hakkında yolsuzluk, emniyeti suistimal ve yalancı tanıklık suçlarından dava açılması bekleniyor. Samsung holdinginin bir numarası usulsüz elde edilmiş kârları beyan etmemekle de suçlanıyor. Samsung şirketi holdinge bağlı iki şirketin birleştirilmesine siyasi destek sağlamak amacıyla bazı işletmelerle Devlet Başkanı Park'ın bir tanıdığı olan Choi Soon Sil'e yüklü ödeme yaptığı iddia ediliyor. Choi'nin kurduğu vakıf ve şirketlere bu yoldan 35 milyon euro aktarıldığı tahmin ediliyor. Güney Kore devlet başkanı ‘suç teşkil eden fiile karıştığı' şeklindeki iddiaları ret etmişti.

Yolsuzluk şebekesi

Devlet Başkanı Park, Samsung'a bağlı inşaatçılık şirketinin bir başka şirketle birleşmesine yeşil ışık yakması için devlet emeklilik fonuna tesir etmekle suçlanıyor. Birleşmenin Samsung'un kurucusu olan ailenin holding üzerindeki nüfuzunu artırdığı öne sürülüyor. Tutuklanan holding başkanı ağır hasta olan Samsung'un eski yönetim başkanı Lee Kun Hee'nin oğlu olması nedeniyle için kariyerinde hızla yükselmişti.

Samsung grubu Choi Soon Sil'in yönettiği iki vakfın en önemli sponsoru sayılıyor. Güney Kore medyasında yayınlanan haberlere göre Samsung aynı zamanda 2015 yılında Choi tarafından kurulan bir şirketle binicilik sporunu teşvik gerekçesiyle milyonlarca euroluk sözleşme imzalamış. Gözaltına alınan Choi ayrıca, devlet başkanıyla olan yakın dostluğunu kullanarak birçok şirketten topladığı bağışları iç etmekle de suçlanıyor.

© Deutsche Welle Türkçe