Keele Üniversitesi koordinas­yonunda bir araya gelen, arala­rında Türk kadın doktorun da bu­lunduğu 10 ülkeden 25 bilim in­sanı, “diz kireçlenmesi”nin kalıcı tedavisini araştırmak için yaptık­ları çalışmanın ilk etabını tamam­ladı BAUN Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin: “Bu araştırma grubu içindeki tek Türk bilim insanı benim. Aralık ayında tekrar bir araya geldik, kalça ve diz kireçlenmeleri konusunda bir rapor hazırladık. Bu araştırmanın hazırlanmış ilk basamağı oldu, şimdi ikinci basamağıyla ilgili ça­lışmalarımız devam ediyor”

Prof. Dr. Şahin, açıklamada, Türkiye, İngil­tere, Almanya, ABD gibi 10 ülke­den bilim insanlarının geçen yıl mart ayında bir araya geldiğini, yaklaşık bir yılın sonunda araş­tırmanın “meta analizi” kısmını, yani ilk etabını tamamladıklarını söyledi.

İlk buluşmayı gerçekleştirdik­leri 7 Mart 2017’de bu konuda araştırma yapan 21 bilim insanı­nın hazır bulunduğunu hatırlatan Şahin, şimdi sayılarının 25’e yük­seldiğini belirtti.

Şahin, çalışmanın önemini vur­gulayarak, “Bu araştırma grubu içindeki tek Türk bilim insanı be­nim. Aralık ayında tekrar bir araya geldik kalça ve diz kireçlenmeleri konusunda bir rapor hazırladık. Bu araştırmanın hazırlanmış ilk basamağı oldu, şimdi ikinci basa­mağıyla ilgili çalışmalarımız de­vam ediyor.” diye konuştu.

Şu ana kadar yaptıkları ilk ba­samak çalışmaları, araştırmaları “meta analizi” olarak tanımlaya­bileceklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

“Meta analizinde dünyada bu konuda yapılmış tüm çalışmalar bir araya getiriliyor. Bunlar ince­leniyor ve en faydalı olan kısım­ları, bu konuda tecrübeli kişiler tarafından değerlendirerek çıkar­tılıyor ve rapor olarak hazırlanı­yor. Meta analizi dediğimiz olay bu. Yani kalça ve diz kireçlenme­lerindeki tüm çalışmaları ve bu konudaki tecrübelerimizi katarak böyle bir rapor hazırladık.

Raporun içerisinde, ‘Diz ve kalça kireçlenmelerinde egzersiz faydalı mıdır, faydaları nelerdir, ne tip egzersizleri yapmak daha faydalıdır, egzersizin kültürel fark­lılığı, kişisel farklılığı, ülkelere göre farklılığı var mıdır’ bunları tartıştık.”

Şahin, tıp dünyasında alanlara göre kadın ve erkek eğiliminin farklılık gösterdiğine de değine­rek, bazı bölümlerde kadınların daha çok uzmanlaştığını bazı bö­lümlerde ise erkek bilim adamla­rının görülür bir hakimiyeti oldu­ğunu belirtti. Fiziksel tıp ve re­habilitasyon alanında kadınların daha çok olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:“Tıp dün­yasına baktığınız zaman uğraştı­ğınız alana göre kadın-erkek cin­siyeti bilim adamları arasında fark ediyor.

Bazı konulara kadınlar daha meyilli iken bazı dallarda erkek bilim adamları ön plana çıkıyor. Cerrahi dünyasına baktığınız za­man erkekler daha ağırlıklı ama dahili alana baktığınız zaman ka­dın bilim insanları daha fazla. Eg­zersiz, fizik tedavide hem kadın hem erkek bu alanda çok. Bizim çalışma grubunda kadın hakimi­yeti var.”Prof. Dr. Şahin, şu an ça­lışma grubunun ikinci aşama için araştırmalar yaptığını ve gerekli verilerin toplanmasının ardından yine İngiltere’nin Keele Üniver­sitesinde bir araya geleceklerini sözlerine ekledi.