New York Times'ın haberinde, ABD'li federal bir yargıcın hala devam  eden bir soruşturma kapsamında WhatsApp konuşmalarını dinlemek için onay verdiği bildirildi.

Ancak, haberde, Adalet Bakanlığında soruşturmayı yürüten yetkililerin,  WhatsApp'ın şifreli güvenlik önlemlerine takıldıkları iddia edildi.

Dünya genelinde aylık 1 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı bulunan  WhatsApp, kullanıcılarına internet üzerinden ücretsiz mesajlaşma ve konuşma  imkanı tanırken, son yıllarda bu hizmetlerinde güvenlik ve şifreleme seviyesini  artırmıştı.

ABD'li hukuk ve güvenlik uzmanları, ülkenin telefon dinleme  yasalarının en son 20 yıl önce yenilendiğine işaret ederek bugünkü mobil  teknolojik gelişmelerin gerisinde kaldığına dikkati çekiyor.

Öte yandan, ABD'li senatörlerin, hükümetin ve güvenlik güçlerinin bu  tür soruşturmalar çerçevesinde yetki alanlarının artırılması için gelecek aylarda  yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.

Geçen yılın aralık ayında ABD’nin California eyaletindeki San  Bernardino kentinde düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş, eylemi terör  saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un  kullandığı iPhone'un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep  etmişti.Ancak, Apple, dünya genelindeki milyonlarca iPhone  kullanıcılarının gizlilik ve güvenlik haklarına işaret ederek, bu talebi geri  çevirmişti.

Apple'a, WhatsApp'ı bünyesinde bulunduran sosyal medya devi Facebook'tan da destek gelmişti.