Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktya, Pazar öğlen itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 35'e çıktığını artırdı.

AFAD depremde 1.607 kişinin yaralandığını ve depremin ardından 45 kişinin yıkılan binalardan kurtarıldığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde tedavi gören hasta sayısının 104'e düştüğünü, bunlardan 13'ünün yoğun bakımda olduğunu söyledi.

AFAD Elazığ ve Malatya'da 76 binanın yıkıldığı, 645 binanın ağır hasarlı olduğunu, 12 binanın ise acil yıkılacak durumda olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar sabah Cezayir'e uçmadan önce Atatürk Havalimanı'nda depremle ilgili açıklamalar yaptı.

Erdoğan: Depremi durdurma şansınız var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki insanların mağduriyet yaşamaması için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı.

Sosyal medyada bazı insanların tahrik edici mesajlar attığını söyleyen Erdoğan "Örneğin, '20 yıldır bu hükumet depreme yönelik ne yapmış' diyecek kadar... Depremi durdurma şansınız var mı?" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te deprem hakkındaki sosyal medya paylaşımlarıyla halkı korku ve paniğe sevk edici paylaşımlarda bulundukları öne sürülen iki kişi gözaltına alındı.

Bakanlardan ortak basın açıklaması

Pazar öğlen saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ortak bir basın açıklaması düzenledi.

BAKANLAR

Süleyman Soylu dördü Malatya'da, 31'i de Elazığ'da olmak üzere 35 kişinin depremde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bölgeye 10 bin çadır sevk ettiklerini aktaran Soylu, "Sürsürü Mahallesi'nde ise değerlendirmemize göre 6 kişi enkazın altında. Bizim ümidimiz var. Hala ümit saatleri içerisindeyiz. İnşallah 6 vatandaşımıza sağ uluşmayı temenni ediyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sahada 2 bin 625 görevlinin kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Malatya ve Elazığ'ın yanı sıra Diyarbakır'da da üç binanın yıkıldığını, 16 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı ve 232 de az hasarlı bina olduğunu belirtti.

Kurum, bölgedeki depremzedelere kira yardımı ve taşınma yardımı yapılacağını, sonrasında da yöre mimarisine uygun konutlar yapılacağını söyledi.

Cumartesi akşamı bir anne ve çocuğu kurtarıldı

Cumartesi akşamı Elazığ'ın Mustafapaşa Mahallesi'nde ekipler bir anne ve çocuğa ulaştı. 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız'ın enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldığı, sağlık durumunun ezilmeler dışında iyi olduğu, annenin de yaşam fonskiyonlarının yerinde olduğu açıklandı. 

Bölgede bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ekiplerin açılan yaşam koridoru sayesinde anneye ulaştığını ve serum takarak beslediğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

Çocuğun annesinin, eşinin üzerine kapanması sayesinde hayatta kaldığı, eşinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Çocuğun kurtarılma anı

Çocuğun kurtarılma anı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayacağını açıkladı. 

Öte yandan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 10'dan fazla 4 büyüklüğünün üzerinde olmak üzere 400'den fazla artçı deprem yaşandı. 

Depremde Elazığ'da 5, Malatya Doğanyol'da 25 bina tamamen yıkıldı. Bölge sakinlerinin büyük çoğunluğu geceyi AFAD ve Kızılay'ın dağıttığı çadırlarda ve spor salonlarında geçiriyor. 

Bölgede hava sıcaklığı gece saatlerinde eksi 8 derecelere kadar düşüyor. 

ateş yakarak ısınmaya çalışan depremzeeler

Depremzedeler ateş yakarak ısınmaya çalışıyor

AFAD'ın açıklamasında depremden sonra bölgeye 3 bin 699 arama-kurtarma personeli ve 554 araç sevk edildiği belirtilerek, profesyonel ekiplere destek vermek üzere 108 kişiden oluşan Sivil Toplum Kuruluşu ve gönüllü ekiplerin alanda çalıştığı kaydedildi.

Bu arada hasar tespit çalışmalarında, Malatya'da 100, Elazığ'da 110, çevre illerde ise 40 olmak üzere 250 teknik personelin görev yaptığı ve yapılan çalışmalar sonucu 81 ağır hasarlı, 53 az hasarlı ve 30 yıkık bina tespit edildidiği bildirildi.

enkaz

Siyasi parti liderleri deprem sonrası birliktelik mesajları yayınlarken, birçok ülke lideri de başsağlığı mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kısa sürede kalıcı konutlar tamamlanacak 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü Elazığ ve Malatya'yı ziyaret etti. 

İlk olarak Elazığ'da Mevlana Camii'nde depremde hayatını kaybeden bir anne-oğulun cenaze törenine katılan Erdoğan, cenaze namazının ardından yaptığı açıklamada bölge halkından olumsuz propagandalara kulak asmamalarını istedi ve "Enkazları kaldırarak diğer taraftan yıkımların yerine süratle TOKİ olarak adımlarımızı atıp yapılması gerekenleri yapacağız" dedi.

Erdoğan deprem bölgesinde

Erdoğan farklı kurumlar tarafından tarafından depremzedelere yardım kampanyaları başlatılmasını eleştirerek, yardımların sadece AFAD ve Kızılay üzerinden yapılacağını açıkladı.

Erdoğan "Bu tür zamanlarda bazıları fırsat kollamaya kalkar, bu fırsatçılara kapı aralamayalım. Öyle yok para toplamaydı şuydu buydu, devletimizin bu noktada bir ihtiyacı yok. Birileri illa yardım yapacaksa bunların kurumları bellidir, AFAD'la, bilemediniz Kızılay'la yapılır. Bu fırsatçılara da fırsat vermeyelim, adımlarımızı buna göre atalım diyoruz." diye konuştu. 

Öte yandan AFAD,depremin ardından nakdi yardımda bulunmak isteyenler için yardım kampanyası başlattı.

AFAD SMS ve havale yoluyla para yardımı yapmak isteyenler için Twitter hesabından SMS ve hesap numaraları paylaştı.

Bölgeye arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemesi gönderen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Elazığ'a giderek İstanbul'dan gönderilen ekiplerin çalışmalarını izledi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de depremzedelere destek olmak için Pazar günü Malatya ve Elazığ'da olacağını duyurdu.