İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir hastanede uzun yıllar psikolog olarak çalışan Frances Clegg, emekli olduktan sonra hayallerinin ve ailesinin geçmişinin peşine düştü.

Clegg, mezarı İngiltere'de bulunan dedesi John Hughes'in, 1920'li yılların başında eşi ve iki çocuğuyla yaşadığı İzmir'in Bornova ilçesine, o dönem fabrikada çalıştığı saatlerden arta kalan zamanda çevresinden çektiği fotoğraflarla geldi. 

Kanadalı eşi Brent Elliot'un da eşlik ettiği Frances Clegg, dedesi John, anneannesi Frances, dayısı Charles ile annesi Winifred Hughes'in yaşadığı yerleri elindeki tarihi fotoğrafların ve aile hatıralarının yardımıyla aramaya başladı.

Clegg, ailesinin yaklaşık bir asır önce yaşadığı sokakları, evleri bulmaya çalışırken, İzmir'i çok seven annesinin çocukluğunun izlerine de rastladı. 

Annesi Winifred Hughes'in doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği yerlerin modern halini fotoğraflayan Frances, annesinin ilk eğitimini aldığı Santa Maria Kilisesi yanındaki okulu da buldu. 

- İzmir dostu İngiliz aile

Frances Clegg, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin anlattığı çok güzel hikayelerle büyüdüğünü ve bu hikayeleri o zaman dedesinin çektiği fotoğraflarla birleştirerek hayaller kurduğunu söyledi. 

Her zaman Türkiye'ye gelip ailesinin izini bulmayı istediğini belirten Clegg, daha önce bir kez İzmir'e geldiğini ve Bornova ilçesinde araştırmalar yaptığını dile getirdi. 

Hughes ailesinin İzmir'de kaldığı süre içinde 3 ev değiştirdiğini, araştırmalar sonucunda 2. evi bulabildiğini bugün de o evde bir güzellik merkezi işletildiğini söyledi. 

Binanın içine girdiğini, odaları gezdiğini ve ailesinin hatıralarını gözünde canlandırdığını da dile getiren Clegg, eski evin bugünkü sahipleriyle de akşam yemeğinde buluştuklarını anlattı.

Clegg, dedesinin 1920'de geldiği İzmir'den 1922'de döndüğünü, çok sevdiği için 1924'te yeniden kente dönerek 1934 yılına kadar kaldığını ve bu arada yüzlerce fotoğraf çektiğini aktardı.

- "Fotoğrafları müzeye bağışlayacağım"

Özellikle annesinin hatıralarına ulaşabildiği için çok mutlu olduğunu kaydeden Clegg, şunları söyledi:

"Annem burada doğmuş, hatta Türkçeyi İngilizceden iyi konuşurdu. Ben de buraya gelerek onların izini bulmak, atalarımın yaşadığı yerleri görmek isterdim. Buraları çok güzel ve ben de onların yaşadığı yerleri görebildiğim için çok mutluyum. Fotoğraflarda çok güzel yerler vardı, bugün daha çok modern binalar gördüm."

Beraberinde çok eski fotoğrafları da Türkiye'ye getirdiğini dile getiren Clegg, bu fotoğrafları İzmir'deki bir müzeye bağışlayacağı bilgisini verdi.

Clegg, İzmir'i çok sevdiğini yine de ülkesine dönmek zorunda olduğunu sözlerine ekledi. 

- Belediye yetkililerinden destek

Bornova Belediyesi Turizm Birimi Yetkilisi Altan Altın da İngiltere'den gelen misafirleri ağırlamaktan, geçmişin izlerini ararken onlara destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Fotoğraflardaki birkaç yeri tespit ettiklerini de belirten Altın, "Onların amacı eskiye dair, geçmişe dair hiçbir yerin karanlıkta kalmaması. İngiliz misafirimiz eskiye dair, geçmişte dedesinin kaldığı, yaşadığı yerleri merak ediyor, onların yaşadığı yerleri görmek istiyor. Kendilerinden bir şey bulabileceklerini düşünüyorlar ve buluyorlar da." diye konuştu.

Altın, eski fotoğrafların da "düne dair hazine" niteliğinde olduğunu, bölgenin yakın tarihine ışık tutacağını da sözlerine ekledi.