Yüksek gelire sahip ülkelerde kalp hastalıklarından ölümlerin azalması ve düşük gelirli ülke­lerde çocuk ölümlerinin azal­ması gibi nedenlerle insanlar artık daha uzun yaşıyor.

Yaşam süresi küresel çapta 1990’a kıyasla yedi yıl arttı. Bu, her üç buçuk yılda bir yıl artışa tekabül ediyor.

Yaşam süresinin artmasında daha gelişkin sağlık hizmetleri, hijyen, tıp ve hastalıkların teda­visi konusundaki gelişmeler de etkili oldu. Sağlıklı geçirilen ya­şam süresinde de 6.3 yıllık ar­tış kaydedildi.Ancak dünyada bu alanda görülen artış yavaş­lamaya başladı. En uzun yaşam süresine sahip 20 ülkenin 14’ü Avrupa’da.

Ancak Asya genel tabloda üst sıralarda yer alıyor. Japonya ve Singapur’da bugün doğan birinin ya­şam süresi 84 yıl olarak bekleniyor.

En az yaşam süresi bek­lentisine sahip 20 ülkenin 18’i Afrika’da. Lesotho ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bugün doğan bir çocuğun yaşam süresi 50 yıl.

Yani Japonya’da doğan bir ço­cuktan 34 yıl daha az. Savaş, ku­raklık, hukuksuzluk gibi nedenlerle Afganistan 58 yıllık ortalama yaşam süresi ile en alt sıralarda yer alan tek Asya ülkesi.

198 ülkenin 195’inde kadınlar erkeklerden ortalama altı yıl daha fazla yaşıyor.Bazı ülkelerde bu fark 11 yıla kadar çıkıyor. Yaşam süresi bakımından kadınlarla erkekler ara­sındaki en büyük uçurum Doğu Av­rupa ülkeleri ile Rusya’da.

Bu ülkelerde erkeklerde yaşam süresinin çok daha düşük olma­sında alkolizm ve ağır çalışma ko­şullarının etkili olduğu görülüyor.

Erkeklerin kadınlardan daha uzun yaşadığı üç ülke Kongo Cum­huriyeti, Kuveyt ve Moritanya ola­rak göze çarpıyor.