Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2014 yılının Mart ayında yaşanan Kırım Krizi süresince Rus turistlerin Avrupa seyahatlerinde azalma yaşanırken, Rusya'dan Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'a giden turist sayısında ise artış görüldü. 2014 yılının başında Rusya'dan Avrupa'ya giden turist sayısının yüzde 10 artması beklenirken, son yapılan araştırmaya göre Rus turist sayısında yüzde 3 azalma olduğu ortaya çıktı. 


"2014 YILI İÇİN HALA ARTIŞ BEKLİYORUZ"

ETC Müdürü Eduardo Santander, "Rusya'dan Avrupa'ya giden turist sayısında görülen azalma sağlıklı bir oranda gerçekleşti. Kırım'da yaşanan krize rağmen 2014 yılı içinde hala bir büyüme yaşanabileceği beklentisi içerisindeyiz" dedi. Yurtdışına seyahat eden Rus turist sayısı son 20 yılda büyük bir artış kaydederken, bu büyümeden en fazla Avrupa yararlanmıştı. 2013 yılında 18 milyon turist ile Rusya, Avrupa'nın 3'üncü en büyük pazarı haline gelmişti. Ancak Kırım'da yaşanan politik krizin ardından Rusya ekonomisinin zayıflaması ve rublenin euro karşısında değer kaybetmesi, Rusların tatil rotalarına değiştirmelerine neden oldu. 

İSPANYA'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Bu kararın verilmesinde Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların da büyük etkisinin olduğu belirtildi. Avrupa'daki Rus turist sayısında en büyük azalma ise Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya'da yaşandı. Bununla birlikte Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta Rus turist sayısında artışlar yaşandı. En büyük artış Türkiye'de yaşandı. 2013 yılında 4 milyondan fazla Rus turisti ağırlayan Türkiye, Rusya pazarının yüzde 11'ini elinde tutuyor.

RUS TURİSTLERİN TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETME SEBEPLERİ:

Türkiye'de Rus turist sayısının artmasının en önemli sebeplerinin döviz kurlarının uygun olması ve vize zorunluluğunun olmaması olduğu belirtildi. ETC'nin araştırmasında Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta Rus turist sayısında azalma yaşanamamasının Rusya pazarıyla uzun yıllardır çalışıyor olmaları ve uygulanan yaptırımlara karşı duyarsız kalmaları gösterildi.

2015'TE 1.3 MİLYON AZALMA YAŞANABİLİR

Kırım'da yaşanan kriz öncesinde Avrupa'da 2014-2016 yıllarında Rus turist sayısında 4 milyon artması hedeflenmişti. Ancak, kriz sonrasında büyümenin 2 buçuk milyon ile sınırlı kalması bekleniyor. ETC'nin tahminlerine göre, politik durum kötüleşirse veya Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar artarsa 2014 yılının sonunda Rus pazarında yüzde 5 düşüş yaşanacak. Böyle bir durumda Avrupa'ya giden Rus turist sayısının 2014 sonunda 1 milyon, 2015'te ise 1.3 milyon düşeceği öngörülüyor. (
TurizmdeBuSabah)