Savcıların kimliğini "Christian B" olarak açıkladıkları 43 yaşındaki bu kişinin, Madeleine'nin son kez görüldüğü yer ve zamanda bölgede olduğu belirtiliyor. 

Londra polisi, bu açıklamanın ardından 13 yıl içinde farklı ülkelerde yüzlerce kişinin sorgulandığı olayın aydınlatılması için kamuoyundan yardım istedi.

Almanya polisi ise McCann'ın ölmüş olabileceğini açıkladı. İngiliz polisi ise hâlâ "kayıp vakası" olarak soruşturmayı yürütüyor.

Madeleine McCann'in, dördüncü yaşına basmadan kısa bir süre önce, 3 Mayıs 2007'de Praiada Luz'da, yakındaki bir restorana giden anne-babası tarafından otel odasında yalnız bırakıldığı ve o gece kaybolduğu açıklanmıştı. 

'Cinayet soruşturması'

Almanya ve Portekiz polisiyle iş birliği yapan Londra polisi, Madeleine'nin öldüğünü gösteren "kesin bir kanıt" bulunmadığı için olayın hala "kayıp kişi" vakası olarak soruşturulduğunu açıkladı. 

Almanya'nın Braunschweig Savcılığı'ndan Hans Christian Wolters ise, "kızın ölmüş olabileceğini tahmin ediyoruz" açıklaması yaptı.

Bu sebeple Alman polisi olayı bir "cinayet vakası" olarak soruşturuyor. Alman polisinin açıklamasında "Zanlının dışında, suçun nasıl işlendiği ve belki de cesedin bırakıldığı yer konusunda bilgisi olan kişilerin bulunma ihtimali var" denildi.

Polis Alman yasaları uyarınca adını açıklamadığı zanlının 1.80 boyunda zayıf yapılı sarışın bir erkek olduğunu duyurdu.

Alman polisi ayrıca bu kişinin kullandığı iki araçla Portekiz'de yaşadığı evinin fotoğraflarını yayımladı. 

Buna göre zanlı, 1995-2007 arasında Portekiz'de McCann'ın kaybolduğu Algavre'de yaşadı, yemek servisi gibi işlerde çalıştığı, aynı zamanda otel soygunlarına ve uyuşturucu işine de karıştı.

'Aracı ertesi gün başkasına devretti'

Bu kişinin Madeleine'nin kaybolmasından bir gün sonra araçlarından birini başkası adına kaydettirdiği belirtiliyor.

Alman savcılığın açıklamasının ardından McCann çiftinin avukatı Clarence Mitchell, 13 yıl boyunca hiçbir zanlının "bu kadar açık bir şekilde üzerinde durmadığını" söyledi:

"Binlerce işaret ve potansiyel zanlının içinde hiçbiri, olayı araştıran üç polis birimi için birden bu kadar önemli olmamıştı."

Madeleine'in bulunması için bugüne kadar 15 milyon dolara yakın harcama yapıldı.

Avrupa tarihindeki en büyük soruşturmalardan biri olarak kayda geçen olayda Portekiz'de o dönem soruşturmayı yürüten emniyet müdürü "cesedi Madeleine'nin anne ve babasının ortadan kaldırdığını" öne sürmüştü. 

Kate ve Gerry McCann bu iddiasına yer verdiği kitabı nedeniyle Goncalo Amaral hakkında dava açmış ancak Yüksek Mahkeme, kitabın ifade özgürlüğüne girdiğine hükmetmişti.