Avrupa Birliği (AB) Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. AB Konseyi'nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, yaptırımların 23 Haziran 2022'ye kadar devam edeceği ifade edildi. Yaptırımlar AB vatandaşları ve şirketlerinin Kırım ve Sivastopol'e yatırım yapmalarını ve finansal destek sağlamalarını yasaklarken aynı şekilde AB ürünlerinin bölgeye ithalatına da izin vermiyor. Bu bağlamda bölgeye AB'den ulaşım, enerji ve telekomünikasyon alanlarında kullanılacak ürün ve teknolojilerin sevkiyatı yapılamıyor. Yaptırımlar bunların yanı sıra Avrupa yolcu gemilerinin bölgeye demirlemesini de yasak kapsamına alıyor.

AB'den Kırım yaptırımlarına ilişkin olarak yapılan açıklamanın devamında Kırım'ın Rusya tarafından yasadışı şekilde ilhak edilmesinin bir kez daha reddedildiği belirtilerek, bu nedenle gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin de kınandığı vurgulandı.

AB, Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılarla devam eden çatışmalar nedeniyle Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uyguladığını açıklamıştı. Bu yaptırımlar ise 31 Temmuz'a kadar geçerli.

AB devlet ve hükümet başkanlarının bu yaptırımların uzatılmasını hafta sonu düzenlenecek zirve toplantısında ele almaları bekleniyor. Yaptırımlar Rus devlet bankaları, silah ithalatı ve ihracatı ile petrol ve doğalgaz endüstrisine yönelik olarak uygulanıyor.