Ve 2022 Dünya Kupası Şampiyonu Arjantin oldu… Dünya futboluna damga vuran Arjantinli Lionel Messi koleksiyonundaki en büyük eksiği sonunda tamamladı. Kariyerinin son Dünya Kupası’na Katar’da çıkan Leo, yıllardır hayalini kurduğu en büyük kupayı da kazanmayı başardı.

Dev finalde Fransa’yı normal süresi 2-2 ve uzatmaları 3-3 biten maçta penaltılarla 4-2 mağlup eden Arjantin, 36 yıllık Dünya Kupası hasretine son verdi. Daha önce 1978 ve 1986’da kupanın sahibi olan Arjantin 3. kez dünyanın en büyüğü oldu.

MESSİ KOLEKSİYONU TAMAMLADI

35 yaşındaki Lionel Messi, en büyük idolü Diego Armando Maradona’nın ardından ülkesine Dünya Kupası kazandırarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Dünya Kupası’nda en çok maça (26) çıkan oyuncu olan Messi, 12 golle Pele’yi yakaladı ve kupanın tüm aşamalarda gol atan ilk futbolcu oldu.

DI MARIA TARİHE GEÇTİ

Angel Di Maria’nın 1 gol, 1 asistle yıldızlaştığı gecede şampiyonluğun kutlandığı Buenos Aires’te çılgınca anlar yaşandı. Angel Di Maria, hem Copa America hem de Dünya Kupası finalinde gol atan ilk Arjantinli futbolcu oldu.

İlk yarıda Messi’nin penaltı golüyle 1-0 öne geçen ardından Di Maria ile farkı 2’ye çıkaran Arjantin’e 65. dakikaya kadar hiçbir varlık gösteremeyen Fransa sürpriz yaptı.

MBAPPE SAHNEYE ÇIKTI
Fransa’nın 23 yaşındaki yıldızı Mbappe önce penaltıdan farkı 1’e indirdi ardından 81’de muhteşem bir voleyle Arjantin’i bir kez daha avlayıp maçı uzatmalara götürdü.

ARJANTİN KAÇTI, FRANSA KOVALADI

Uzatma bölümünde 109. dakikada Messi bir kez daha sahneye çıktı. Stres dolu anların yaşandığı o dakikada ceza alanında topla buluşan Lautaro Martinez’in sağ çaprazdan yaptığı sert vuruşta Hugo Lloris topu çeldi.

Dönen topu önünde bulan Lionel Messi’nin yakın mesafeden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kale çizgisini geçti ve hakem golü verdi.

118’de Fransa bir kez daha penaltı kazandı. Kylian Mbappe yine topun başına geçti.

Kaleci Martinez’i bir kez daha mağlup etti ve maçtaki 3. golünü atarak maçı penaltılara götürdü.

PENALTILARLA ŞAMPİYON

Penaltılarda 4-2 kazanan Arjantin kupanın sahibi oldu.

YİRMİ YIL SONRA AVRUPA DIŞINA GİTTİ

Dünya Kupası tarihinde 20 yıl sonra ilk kez Avrupa kıtası dışından bir takım şampiyonluğa ulaştı.

Arjantin, 2002'de kupayı müzesine götüren Brezilya'nın ardından bunu Avrupa dışından başaran ilk ülke oldu.

Kupayı 2006'da İtalya, 2010'da İspanya, 2014'te Almanya ve 2018'de ise Fransa kazanmıştı.

ÜÇÜNCÜ KEZ PENALTILARLA 

Son 5 Dünya Kupası'nın 4'ünde maçlar uzatmaya giderken, 3 finalin kazananını penaltı atışları belirledi.

 KUPAYI CASILLAS GETİRDİ

Karşılaşma öncesinde Dünya Kupası'nı eski İspanyol futbolcu Iker Casillas sahaya getirdi.

41 yaşındaki Casillas, 2010 Dünya Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan İspanya Milli Takımı'nın kalesini koruyordu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA İZLEDİ

Arjantin ile Fransa arasındaki final mücadelesini, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetine icabetle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al Bayt Stadı'ndaki açılış töreni ve maçını da protokol tribününden takip etmişti.

TRİBÜNLERDE BÜYÜK COŞKU

Turnuva boyunca takımlarını bir an olsun yalnız bırakmayan Arjantinli taraftarlar, finalde de 88 bin kişilik stadın büyük bir bölümünü doldurdu.

Arjantin'in Dünya Kupası kazanması başken Buenos Aires'te coşkuyla kutlandı.