MUSTAFA Kemal’in, “Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. 
Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” sözleri, törene katılanları duygulandırdı... Törene, yakınları Çanakkale’de savaşmış İngilizlerin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda’dan temsilciler büyük ilgi gösterdi.

Atatürk’ün hitabı National Arboretum’da yankılandı

ÇELENK BIRAKIP ANDILAR

Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) temsilcileri, Çanakkale Kara Savaşları’nın 102’nci yıldönümü vesilesiyle, 150 dönümlük National Arboretum Memorial Park’ta düzenlenen anma törenine katıldı. 
Millenium Chapel’da gerçekleşen dini tören sonrasında konuklar 300’e yakın anıtın bulunduğu parkın içinde yer alan Gallipoli Memorial’a çelenk bırakarak savaş kayıplarını andılar. Törene, yakınları Çanakkale’de savaşmış İngilizlerin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelenda ve Kanada’dan temsilciler büyük ilgi gösterdi.

Atatürk’ün hitabı National Arboretum’da yankılandı

ATATÜRK BİRLEŞTİRİCİYDİ

Tören, rahip Vic Van Den Burg’un açış konuşmasıyla başladı. Rahip Van Den Burg, “Bugün, sadece Anzak askerlerini değil, Atatürk’ün birleştirici sözlerinde olduğu gibi Çanakkale’de hayatını kaybeden tüm askerleri anmak üzere bir araya geldik” dedi. 
Daha sonra söz alan Çanakkale Anıtı’nın mimarı Nadir İmamoğlu, savaşın kısa tarihçesi ve anıt hakkında bilgi verdi. Törende konuşan Gallipoli& Dardannelles International (G&DI) Başkanı John Crowe savaşan ülkelerin bugün barış içinde olmalarının önemine değindi.

Atatürk’ün hitabı National Arboretum’da yankılandı

TARİHİMİZLE GURUR DUYDUK

Tören sonrası katılımcılar hep birlikte Nadir İmamoğlu tarafından tasarlanan Çanakkale Anıtı’nın önüne gelerek 2 dakikalık saygı duruşunda bulundular. Daha sonra çeşitli resmi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri anıtın önüne sırayla çelenklerini bıraktılar. 
Törenden sonra konuşan Servet Hassan, “Çanakkale Savaşlarının 102. yıldönümü anma töreninde Atatürk’ün Anzak annelerine barışçıl hitabını okumak büyük bir onurdu. Bugün, dünyanın dört bir köşesinde Atatürk’ün sözlerinin yankılanmasından ötürü çok duygulandık ve tarihimizle bir kez daha gurur duyduk. Çanakkale Savaşları’nda tüm milletler için alınacak büyük dersler var. Bize bağımsız bir vatan bırakan Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz” dedi.