Avrupa Birliği (AB) Sayıştayı, AB Sınır Koruma Ajansı Frontex'i organizasyon hataları yaptığı gerekçesiyle eleştirdi. Sayıştay denetçilerince hazırlanan ve Pazartesi günü kamuoyuna açıklanan olağan dışı raporda, Frontex'in yasadışı göç ve sınır ötesi suçlarla mücadelede üye devletlere destek sağlamada yetersiz kaldığı belirtildi. Ayrıca raporda, Frontex'in sınır muhafızlarının sayısını 10 bine çıkarma ve görev kapsamını önemli ölçüde genişletme planlarını yaşama geçirme konusunda da kuşkuların oluştuğuna işaret edildi.

Merkezi Varşova'da bulunan Frontex, 2004'ten beri AB'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu. Ajans risk analizi yaparak, tüm dış sınırlarda aynı standartlara uygun olarak kontrollerin yapılmasını sağlıyor.

Yoğun şekilde yasadışı göçe maruz Yunanistan gibi ülkelerde Frontex sınır muhafızları, yerel güvenlik birimlerine gözetim konusunda destek oluyor. Ajansın mülteci krizinin bir sonucu olarak,  sınır muhafızlarının sayılarını 2027 yılına kadar kademeli olarak 10 bine çıkarması planlandı.

Sayıştay raporunda denetçiler, bilgi alışverişi sistemi bulunmasına rağmen, Frontex'in yasadışı göçle mücadelede "AB'nin dış sınırlarındaki durumun doğru, eksiksiz veya güncel bir resmini sağlayamadığı" eleştirisini getirdiler. Raportörlerden Leo Brincat gazetecilere yaptığı açıklamada, sınır ötesi suçlarla ilgili durumun ise daha vahim olduğunu söyledi. Uzman bu alanda bilgi alışverişi için bir çerçevenin mevcut olmadığını vurguladı.

Başkandan savunma

AB Sayıştayı Başkanı Klaus-Heiner Lehne, Frankfurter Allgemeine gazetesinin Salı günkü baskısına verdiği demeçte kurumsal işleyişten kaynaklanan bazı noksanlar olduğunu belirterek, yapı içinde yeterince bilgi alışverişinin olmamasından yakındı. Lehne üye devletleri eleştirerek, bazılarının Frontex'e yeterli bilgi vermediğini veya çok geç bilgi sağladığını kaydetti.

Frontex'e yönelik başka bir eleştiri ise operasyonların etkinliği ve maliyetleri hakkında raporlama eksikliği oldu. Raporda, Ajans'ın çalışmalarını nadiren gözden geçirdiği belirtilerek, son dış incelemenin 2015 yılında yapıldığına işaret edildi.

Frontex, mültecilerin yasadışı olarak geri gönderildiği iddiasıyla aylardır baskı altında bulunuyor. Şikayet konusu olan yasadışı geri göndermeler özellikle Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlerle ilgili.