Grande-Synthe'de sivil toplum kuruluşları tarafından gayri insani koşulları yüzünden eleştirilen Basroch kampında yaşayan sığınmacılar için ahşap barınaklardan oluşan yeni bir kamp inşa edildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) öncülüğünde oluşturulan kampta kısa vadede bin 500 kişinin barınma ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Kampta 20 personel ve 100'e yakın gönüllü görev yapıyor. Yaklaşık 5 ayda inşa edilen kampta 220 ahşap barınak bulunuyor.

İnşaatı için toplam 3,1 milyon avro harcanan kampın maliyetinin 2,6 milyon avrosu MSF'nin bütçesinden geri kalanı ise Grande-Synthe Belediyesi tarafından karşılandı.

Öte yandan sığınmacıların şehrin ekonomik imajına zarar verdiğini savunan yaklaşık 500 Calais esnafı, başkent Paris'e gelerek hükümetin sığınmacı politikasını protesto etti.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ı Calais'ye davet eden protestocular, Ekonomi Bakanlığı binası önünde gösteri yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Meclis yakınlarındaki Invalides Meydanı'nda toplandı.

Protestocular "Calais'yi seviyorum" yazılı tişörtler ve "Hükümet Calais'de ekonomik olarak olağanüstü hal ilan etmeli" yazılı pankart taşıyarak tepkilerini dile getirdi. 

Avrupa Birliği'nin sığınmacı paylaşımı kararı çerçevesinde Fransa, 30 bin sığınmacıyı kabul edeceğini açıklamıştı. Bu kapsamda sabah saatlerinde Yunanistan'dan yola çıkan 148 sığınmacı Fransa'ya ulaşmıştı.