İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın Üst Yöneticisi Mark Goldring, “Oxfam olarak, hem Haiti halkına hem de yardım amacıyla çaba sarf eden halk desteğini baltalayarak zarar verdiğimizden dolayı çok üzgünüm, üzgünüz.” dedi.

Goldring ve diğer yöneticiler, İngiltere Parlamentosu Uluslara­rası Kalkınma Komisyonunun otu­rumuna katılarak soruları yanıtladı.

Oturumda Goldring, Haiti’deki 2010 depreminde, ülke yöneticisi ile bazı çalışanların karıştığı seks skandalının önceki hafta ortaya çık­masını takiben 9 Şubat’tan bu yana 7 bin kişi ve kurumun Oxfam’la olan bağış üyeliğini iptal ettiğini söyledi. Kuruluşun bazı kurumsal spon­sorlarının da skandala ilişkin yü­rütülen soruşturma sonuçlanana kadar desteklerini ertelediklerini aktaran Goldring, artık bağımsız destek almak ve çalışmalarının ba­ğımsızca gözden geçirilmesi için yeni bir proje başlatmak istedik­lerini duyurdu.2013 yılından bu yana Oxfam’da görev yapan Gold­ring, skandalla ilgili, “Oxfam olarak, hem Haiti halkına hem de yardım amacıyla çaba sarf eden halk deste­ğini baltalayarak zarar verdiğimiz­den dolayı çok üzgünüm, üzgünüz.” ifadesini kullandı.

Oturuma katılan Oxfam Ulusla­rarası Üst Düzey Yöneticisi Win­nie Byanyima ile Mütevelli Heyeti Başkanı Caroline Thomson, 2010’da yaşananlardan dolayı “utanç duy­duklarını” aktardı.Hayatını ve ka­riyerini, kadın ve genç kızların korunmasına adadını vurgulayan Byanyima, “Bu benim için acı ve­rici.” dedi.

İngiltere Parlamentosunun Ulus­lararası Kalkınma Komisyonu Baş­kanı Stephen Twigg, 2 saatten fazla süren oturumun kapanışında, otu­rum boyunca Goldring’in birçok defa özür dilediğine dikkati çeke­rek, “Bu, skandalın ne ölçüde oldu­ğunu yansıtıyor.” dedi.

Twigg, 2010’da yaşananların ar­dından Oxfam’ın itibarına öncelik verdiğini söyleyerek, bu sorunun yardım sektöründe yaygın olduğunu ve cinsel taciz iddialarıyla ilgili tam bir araştırma başlatacağını kaydetti.

– İtiraf etmiş 

Oxfam, bazı çalışanlarının 2010’da Haiti’de depremzedelerle para kar­şılığı cinsel ilişkiye girdiğinin ortaya çıkmasıyla uluslararası kamuoyun­dan gelen baskılar üzerine, iddia­larla ilgili 2011 yılında hazırladığı ku­rum içi raporunun sansürlenmiş bir versiyonunu dün yayımlamıştı.Söz konusu raporda, o dönem Oxfam’ın Haiti şubesinin direktörü Roland van Hauwermeiren’in, 2010’da Haiti’de depremzedelerle para karşılığı cin­sel ilişkiye girdiğini itiraf ettiği yer alıyor.

Aynı raporda, Haiti’deki davra­nışları nedeniyle 7 Oxfam çalışanı­nın kurumdan ayrıldıkları dikkati çekiyor. Oxfam’a ait yerlerde para karşılığı cinsel ilişkiye girmeleri se­bebiyle bir çalışanın görevden alın­dığı, üçünün de istifa ettiği belirtilen raporda, küçük yaştaki seks işçileri­nin kullanılmış olma ihtimaline de değiniliyor.

Hauwermeiren, geçen hafta skan­dalın patlak vermesinin ardından, Haiti’de para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği suçlamasını reddetmişti.

– The Times ortaya çıkardı 

The Times gazetesi önceki hafta Oxfam’ın 2011’de hazırladığı ancak sümen altı edilen soruşturma rapo­runa dayandırdığı bir haber yayım­lamıştı. Oxfam’ın Haiti şubesinin di­rektörü Roland van Hauwermeiren ile bazı çalışanlarının depremzede kadınlar ile para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği ancak yardım ku­ruluşunun olayı örtbas ettiği or­taya çıkmıştı. 2010’da yaşanan Ha­iti depremi sırasında gerçekleşen olayda, Oxfam’ın Hauwermeiren için kiraladığı villanın kullanıldığı da belirlenmişti.Olaya karışan dep­remzedelerden bazılarının 18 yaşın altında olduğu iddiaları da Oxfam’ın sümen altı ettiği soruşturma rapo­runa yansımasına karşın, kurumun, Hauwermeiren’i resmi makamlara ihbar etmek yerine kademeli bir şe­kilde istifa ettirmeyi tercih ettiği be­lirlenmişti.

– Yıllık bütçesi 300 milyon sterlin 

İngiliz hükümetinin katkıları ve halktan topladığı bağışlarla yılda yaklaşık 300 milyon sterlin bütçe kullanan Oxfam’ın, kamuoyundaki imajının ve yardım çalışmalarının olumsuz etkilenmemesi için olayı sümen altı ettiği öne sürülmüştü.

Haiti’de 2010’da meydana gelen depremde yaklaşık 220 bin kişi ha­yatını kaybetmiş, 300 bin kişi yara­lanmış, bir milyon 300 bin kişi evsiz kalmıştı.

Oxfam 2011’de kamuoyuna yap­tığı açıklamada, Haiti’de görev ya­pan bazı çalışanlarının “uygunsuz davranış” soruşturması sonrasında işi bıraktığını ancak soruşturmanın parasal olmadığını bildirmişti.