Birleşik Krallık Hükümeti, ülkede son yıllarda artan aile şiddet nedeniyle, buna uğrayan kadınlara yönelik tazminat alma hakkını onaylayan kanunu yürürlüğe geçirdi.
Geçtiğimiz Nisan ayında kanunlaşan , ancak geniş kitlelere duyurulamayan yeni yasanın hala geliştirildiği , bu konuda gerekli makamlara güncel bilgilerin verildiği belirtildi.
İngiltere ve Galler Barosuna kayıtlı Avukat Aynur Gökyıldız, aile içi şiddete uğradığını doktor, polis raporuyla kanıtlayan kadınların 2 ile 22 bin sterlin arasında tazminat hakkı olduğunu söyleyerek, sorularımızı yanıtladı.

-Bu tazminattan kimler yararlanabilir ?

“Kocaları veya partner’ları tarafından istismarın ardından aile içi şiddet veya cinsel istismar sonunda yaralanan veya zarar gören kadınları bu sıkıntıdan kurtulmalarına yardımcı olmak için devletten, çok ihtiyaç duyulan mağdur tazminatını talep edebilirsiniz.

Fiili bedensel zarar, Kişiye Karşı Suçlar Yasası uyarıca cezai bir suçtur. Genellikle mağdurun daha az ciddi yaralanmalara maruz kaldığı vakalarla ilgilidir. Eşinizin sizi bu tür durumlarda yaralaması ve olayın polise bildirilmesi durumunda şiddetli saldırı için tazminat alabilirsiniz. Aile içi şiddet vakanızla ilgili görüşmek için avukatınızı ve polisi aramalısınız.
Hükümetin kabul ettiği değişiklikler arasında ölümcül olmayan boğulma da yeni bir suç olarak tanındı.
Ayrıca, “intikam pornosu” yasalarının mahrem görüntüleri paylaşmakla tehdit eden partnerleri veya eski partnerleri içerecek şekilde genişletilmesi de yasaya dahil edildi. Kız arkadaşını videoya çekip, ayrıldıktan sonra onu başkalarına göstermekle tehdit etmek suçtur. Polis tarafından tutuklanmak üzere mahkeme sevkedilebilir.”

-Aile içi şiddet nedir?

“Aile içi şiddet, genellikle bir eş, koca, erkek arkadaş veya sevilen biri tarafından işlenen şiddetli veya taciz edici bir ilişkiyi tanımlamak için kullanılan terimdir. Aile içi şiddet, fiziksel yaralanma, zihinsel zarar veya istenmeyen cinsel eylemleri içerebilir. Aile içi istismar terimi daha çok bir eylemin/eylemler dizisinin belirli bir süre devam ettiği durumlarda kullanılır. Mağdur, zorbalığa veya sözlü saldırganlığa ve manipülasyona maruz kalabilir. Bir partnerin manipülatif davranış yoluyla şiddetli strese veya acıya neden olduğu "zorlayıcı" davranış, mevcut Birleşik Krallık yasasında da kötüye kullanım olarak kabul edilir. Ancak bu tür şiddet içermeyen suçlar henüz tazminat planı tarafından tam olarak kapsanmamaktadır. Ev içi saldırılar, birçok mağdurun tecavüze veya rıza dışı cinsel eylemlere maruz kalmasıyla doğası gereği cinsel olabilir. Aile bir bütün olarak bu davranıştan önemli ölçüde etkilenecektir. Birçok mağdur psikolojik semptomlardan ve travma sonrası stres bozukluğundan (TSSB) muzdariptir. Davanız tek seferlik bir ev içi olayı içeriyorsa, tecavüz saldırısı davasi acabilirsiniz.


Suç Yaralanmaları Tazminat Kurumu (CICA olarak bilinir), Birleşik Krallık'ta suçun masum kurbanları için bir tazminat planı yürütür. Şiddet içeren veya cinsel nitelikte ev içi veya ilişki istismarına maruz kaldıysanız, uygunluk kriterlerine tabi olarak CICA'ya hak talebinde bulunabilirsiniz. Tazminat hem fiziksel hem de zihinsel yaralanma için talep edilebilir (psikiyatrik veya klinik psikolog kanıtlarına tabidir). Cezai yaralanma tazminat planı, özellikle şiddet veya cinsel istismar / saldırı içeren vakalar içindir. Şiddet veya cinsel saldırı içermeyen duygusal istismar veya zorlama vakaları çok daha zor olabilir. Şimdi ihtiyacınız olan tavsiyeyi alın”

-Kimler, ne kadar tazminat alabilir ?

“Bazı yaygın aile içi şiddet örneği ödül ödemeleri aşağıda listelenmiştir: İyileşmiş yaraların birikmesiyle sonuçlanan aralıklı fiziksel saldırılar = £ 2000 Küçük bir şekil bozukluğuyla sonuçlanan tekrarlayan şiddetin şiddetli istismar modeli = 5.500 £ 3 yıldan uzun bir süre boyunca devam eden şiddetli istismar modeli = 8.200 £ Aşağıda GBH ve ABH hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Birçok aile içi şiddet mağduru, taciz edici deneyimlerinden dolayı ciddi akıl sağlığı sorunları yaşayacaktır. Bu tür sorunlardan muzdaripseniz, bu unsur için talepte bulunabilirsiniz, ancak çok özel tıbbi kanıtlara tabi olarak, bir cezai yaralanma kazanç kaybı tazminatı da talep edebilirsiniz. Durumunuz bir psikiyatrist veya klinik psikolog tarafından teşhis edilmeli ve yaşamınızdaki diğer faktörlerle değil, olaylarla (istismar) doğrudan bir bağlantı olmalıdır. Bu, CICA'nın gerektirdiği kanıt standardıdır ve çıta kasıtlı olarak yükseğe ayarlanmıştır. *Ancak* bir teşhisiniz varsa ve bu tür kanıtları sunabiliyorsanız, aşağıdaki tazminat ödülleri alınabilir: Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) iyileşmesi muhtemelen 3 yıl içinde 6,500 Sterlin

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) iyileşme olasılığı yüksek ancak 5 yıl veya daha uzun süren 13.500 Sterlin

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) durumu muhtemelen ömür boyu sürecek/kalıcı 22.000 sterlin

Duygusal Olarak Dengesiz Kişilik Bozukluğu (EUPD) genellikle ömür boyu/kalıcı olarak kabul edilir 22.000 sterlin

TSSB gibi ciddi psikolojik durumlar için iddiada bulunmak Tecavüze veya cinsel saldırıya maruz kalan herkesin psikolojik olarak etkilenmesi kuvvetle muhtemeldir. Birçok kurbana depresyon veya anksiyete teşhisi konur, aynı zamanda ruh sağlığı uzmanları tarafından kolayca tanımlanabilen bir durum olan Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) da teşhis edilir. Tedavi, aksi takdirde BDT olarak bilinen bilişsel davranışçı terapi ve ilaçları içerebilir. Daha ciddi uzun süreli hastalar, "Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme" (EMDR) olarak bilinen daha özel bir tedaviye dönebilir. Bu terapi oldukça etkilidir ancak Birleşik Krallık'ta NHS kapsamında yaygın olarak bulunmaz. Ciddi bir ruh sağlığı sorunu nedeniyle ödül alabilmek için, herhangi bir durumun "sakatlığa neden olan zihinsel yaralanma" olarak sınıflandırılması ve yukarıda belirtildiği gibi bir psikiyatrist veya klinik psikolog tarafından teşhis edilmiş olması gerekir. TSSB kesinlikle engelleyici kategorisine girer, ancak gerekli tıbbi kanıtlara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. CICA, GP'nizden veya danışmanınızdan / terapistinizden gelen kanıtları kabul etmez. Ağır bedensel zarar (GBH) veya fiili bedensel zarar (ABH) için şiddetli saldırı iddiaları Ele aldığımız ev içi vakaların çoğu şiddetli saldırı içeriyor.”

-Aile içi şiddet ne zaman suç sayılır?

“Şiddet içeren bir eylemi tanımlamak kolay olabilir – basitçe ifade etmek gerekirse, partnerinizin veya eşinizin saldırgan bir eyleminin sonucu olarak yaralandıysanız, bu potansiyel bir suç oluşturur. İstismarın neden olduğu zihinsel zararı tanımlamak çok daha zor olabilir. Zorbalık, zorlayıcı davranış ve diğer suistimal biçimleri aynı başlık altına girer, ancak bu vakaların kanıtlanması daha zor olabilir, çünkü kanıt her zaman mağdurdan elde edilemez. Aile içi şiddet saldırı veya cinsel istismar için hak talebinde bulunabilir misiniz? Bir aile içi şiddet veya cinsel istismarın ardından CICA'ya başvurmak için: Mümkün olan en kısa sürede veya başka bir deyişle, durumunuz izin verir vermez konuyu polise bildirin. İstismarcıya karşı herhangi bir polis soruşturmasında tam işbirliği yapın Yaralanmaların veya neden olunan herhangi bir psikolojik zararın tıbbi kaydına sahip olun - tazminat yalnızca bir suçun işlenmiş olmasına değil, neden olunan zarara dayandığından bu çok önemli bir konudur Olaydan sonraki 2 yıl içinde veya önce polise giderek CICA'ya başvurun”

-Bundan sonra ne yapabiliriz ?

“Bundan sonra ne yapacağınızı veya nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bir arkadaşınızla konuşun: Cesur olun ve bir arkadaşınıza veya akrabanıza durumunuzu anlatın. Yardıma ve anlayışa ihtiyacınız var, sizi ve ailenizi gerçekten önemseyen insanlar tarafından yargılanmayacaksınız. GP'nize söyleyin: GP'niz sizi dinleyecek ve ikinize de tıbbi yardımda bulunacak ve bazı rehberlik sunabilir. Bir hayır kurumundan yardım isteyin: Tavsiye ve gerekirse müdahale konusunda size yardımcı olacak deneyimli personele sahip çok sayıda aktif ve destekleyici hayır kurumu vardır. Bu, bir sığınağa veya benzeri bir “güvenli eve” taşınmayı içerebilir. Sessizce ıstırap çekmek, sizin ve aileniz için daha fazla ıstıraba yol açabilir. Özel aile içi şiddet destek sayfamızı buradan okuyun. Veya uygulamalı destek ve yerel kaynaklar için Women's Aid hayır kurumu web sitesini ziyaret edin.”

-Aile içi şiddeti polise ihbar ettiğinizde ne olur?

“Eğer bir suçun kurbanı olduysanız, o zaman normalde konuyu tereddüt etmeden polise bildirirsiniz. Bu kural her zaman aile içi şiddet için geçerli olmayabilir. Kurbanların çoğu, polise başvurmak gibi cesur bir karar vermeden önce büyük miktarda tacize veya fiziksel acıya katlanır. Kişisel refahınızın ve güvenliğinizin, çocuklarınızın güvenliğinden bahsetmeye bile gerek yok, en büyük önceliğiniz olması gereken bir nokta vardır. Birleşik Krallık'taki tüm polis yetkilileri, mağdurlara ve ailelerine yardım etmek için özel personele sahiptir. Davanız ciddiye alınacak ve emin ellerde olacaksınız. Polis tarafından finanse edilen ve teşvik edilen destek ağları, suç eylemleri soruşturulurken ihtiyacınız olan yardımı almanızı sağlayacaktır. Geri çevrilmeyeceksin. İlgisiz veya isteksiz profesyonellerle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Size bakılacak ve korunacaksınız. Suçlar yeterince ciddiyse, partneriniz suçlanabilir. Kovuşturmalar artık çok yaygın ve mümkün olduğunda işbirliği yapmanız gerekecek. Aile içi şiddette yaygın olarak kullanılan bir suç, Kişiye Karşı Suçlar Yasası 1861'in 18. ve 20. Bölümleri uyarınca cezai bir suç olan Ağır bedensel zarar vermedir (GBH). Bu çok eski ama hâlâ etkili olan yasa, şiddet mağdurlarını korumak için yürürlüktedir.”

Bundan sonraki aşama nedir ve dava mahkemeye gidecek mi?

“Polis, ev içi tacizle ilgili tüm tarafları ve tanıkları sorgulamak isteyecektir. "Şikayetçi"nin tanık ifadesi, ilk açıklama yapıldıktan sonra genellikle video biçiminde olur. Suçluyla video kaydında da ihtiyatlı bir şekilde röportaj yapılabilir. Tıbbi kayıtlar, telefon tabanlı medya kanıtları ve konuşulan tanıklar gibi ek kanıtlar dikkate alınacaktır. Konu, olası bir kovuşturma hakkında verilecek karar için İngiltere ve Galler'deki Kraliyet Savcılık Servisi'ne (CPS) veya İskoçya'daki Kraliyet Ofisi ve Savcı Mali Servisi'ne (COPFS) havale edilmek üzere değerlendirilecektir (yani mahkemeye gidiyor). Dava devam edecekse, bir deneme tarihi veya penceresi belirlenir. Süreç 1-2 yıl kadar sürebilir”

-Polis davayı düşürürse - yine de hak talebinde bulunabilir misiniz?

“Polis suçluyu mahkemeye çıkarmamaya karar verse bile, yine de CICA aile içi şiddet tazminatı için başvuruda bulunabilirsiniz. Mahkeme işleminin gerçekleşmemesinin birçok nedeni olabilir ve polis genellikle bir kovuşturmanın neden mümkün olmadığını tam olarak açıklayacaktır. Bir "başka işlem yok" (NFA) kararına itiraz etmek istiyorsanız, lütfen tavsiye sayfamızı okuyun. CICA'nın suçların açıklanan şekilde işlendiğine ikna edilmesi gerekeceğinden, devam etmeme kararının tazminat talebiniz üzerinde etkisi olabilir. Bununla birlikte, bir iddiada bulunacaksanız, destekleyici bir polis ekibinin büyük bir fayda sağlayabileceğini görüyoruz. Polisin davaya nasıl onay verdiği CICA'yı etkileyebilir ve eğer sizi güvenilir bulurlarsa ve davanıza sempatik bir bakış açısı sunarlarsa, bu, hak talebinde bulunmanıza yardımcı olabilir. Bir dava mahkemeye gidecekse - bir iddiayı ertelemek daha mı iyi? Bir davanın mahkemeye gitme olasılığı varsa, çoğu durumda talebinizi ertelemeyi düşünmek mantıklıdır. Herhangi bir ceza soruşturmasının amacı, sizi ve halkı korumak için suçluyu başarılı bir şekilde kovuşturmaktır.

Programın kendisinde bir dizi tuhaf ve çok katı uygunluk kuralları vardır ve herhangi bir ödül verilebilmesi için bunların kriterlerinin karşılanması gerekir. Temel kriter, şikayetinizin polise bildirilmesi, bu tarihten itibaren 2 yıl içinde başvuruda bulunulması ve polis soruşturması sırasında her zaman işbirliği yapılmasıdır. Şahsen herhangi bir mahkumiyetiniz olup olmadığını görmek için sabıka kaydınız kontrol edilecektir - bu, bir talebin reddedilmesine yol açabilir.”

-Peki, hangi sorunlar aile içi istismar iddiasının reddedilmesine neden olabilir?

“İşte bazı başvuruların reddedilmesinin en önemli 4 nedeni: Başvuran, faille halen bir ilişki içindedir veya iletişim halindedir. Başvuranın "canlı" veya henüz tamamlanmamış cezai mahkûmiyetleri vardır - CICA bu gibi durumlarda ödemeyi reddedecektir Başvuran, soruşturma sırasında polisle işbirliği yapmamış ve bu, kovuşturma sürecini engellemiştir. (EUROVİZYON)