İngiltere Merkez Bankası (BoE)  politika faizini yüzde 4 seviyesine çıkardı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin 50 baz puan artışla yüzde 3,5 seviyesinde yüzde 4'e çıkarılması yönündeydi.

Karar metninde enflasyon riskinin ciddi düzeyde yukarı yöne evrildiği mesajı verildi. Metinde kalıcı enflasyonun daha fazla sıkılaştırma gerektirebileceği de ifade edildi.

9 üyesi olan Para Politikası Kurulu'nda 7 üye faizlerin 50 baz puan artırılması için oy kullandı. İki üye faizlerin sabit tutulmasını savundu.

Son artışla birlikte Aralık 2021'den bu yana 10. faiz artışı yaşanmış oldu. Son artışla birlikte politika faizi 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

BOE Başkanı Andrew Bailey liderliğindeki yetkilier ekonominin hali hazırda resesyonda olduğunu ancak gerilemenin Kasım ayında beklentilerinden daha kısa ve sığ olacağını öngörürken enflasyona dair risklerin önemli ölçüde yukarı yönlü olduğunu belirttiler.

BOE beş çeyrek boyunca GSYİH'de yüzde 1'e varan düşüş tahmininde bulunurken ekonominin 2026'ya dek salgın öncesi üretim seviyesine dönemeyeceğini ve 500 bin işçinin daha işini kaybedeceğini öngördü.

BOE ekonominin büyüme hızını belirleyen potansiyel üretim tahminini önümüzdeki üç yıl için düşürme trendini sürdürdü. 15 ay önce yüzde 1,5 ve Kasım ayında yüzde 0,9 olarak belirlenen oran yüzde 0,7’ye düşürüldü.

Karar sonrası tahvil getirilerinde düşüş gözlenirken 10 yıllık tahvil getirisi 7 baz puan düşerek yüzde 3,23’e geriledi.

Sterlin ise ABD doları karşısında kayıplarının bir kısmını geri alarak 1,2345 dolar seviyesinde işlem görüyor. (BLOOMBERG HT)