İngiltere on yıllar sonra ilk kez çelik yapımında kullanılmak üzere yeni bir derin kömür madeni açılışını onayladı.

West Cumbria’da tarafından Kuzeybatı İngiltere’de geliştirilecek şirket koklaşabilir taş kömürü çıkaracak. Bu kömür tipi elektrik üretiminden ziyade çelik endüstrisinde kullanılıyor. Girişimin yaklaşık 500 istihdam yaratması bekleniyor.

Üretilen kömürün büyük bölümünün Avrupa’ya ihraç edilmesi bekleniyor. Beş yıl içinde faaliyete geçmesi beklenen madenin planlama belgelerine göre üretilen kömürün yüzde 80’den fazlası doğu kıyısındaki bir ihracat terminaline gönderilecek.

2019’da yapılan tahminlere göre 23 hektar büyüklüğünde olacak maden 165 milyon sterline (201 milyon dolar) mal olacak ve inşaası 2 yıl sürecek. Madenin İngiltere ve Batı Avrupa’da çelik üreticilerine kömür tedarik etmesi bekleniyor. Üretimde zirveye ulaşıldığında toplam 500 kişi istihdam edilmiş olacak ve bu sayının yüzde 80’i yer altında kömür üretiminde çalışacak.

Bir dönem sanayi devriminin beşiği olan ülke yaklaşık 3 bin maden ocağında 1,2 milyon kişi istihdam etti. İngiltere’nin son derin maden ocağı 2015’te kapanmıştı. (BLOOMBERG HT)