Gioria Meloni'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yanaki en aşırı sağcı İtalyan hükümetini kurması bekleniyor.

AB'nin en büyük üçüncü ekonomisindeki bu durumun Avrupa'nın büyük bölümünde kaygı yaratması bekleniyor.

Ancak oylamadan sonra konuşan Meloni İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin "herkes için yöneteceğini" ve insanların güvenine ihanet etmeyeceğini söyledi.

Meloni Roma'da gazetecilere yaptığı açıklamada "İtalyanlar, İtalya'nın kardeşleri önderliğindeki sağ kanat bir hükümet tarafından yönetilmek adına net bir mesaj yolladı" dedi.

Geçici sonuçlara göre Meloni'nin en yakın rakibi merkez solcu Enrico Letta'nın önüne yüzde 26 dolayında oy alması bekleniyor.

Meloni'nin, aralarında Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Lig ve eski Başbakan Berlusconi'nin Haydi İtalya Partisi'nin de bulunduğu sağcı ittifakının hem Senato hem de parlamentoyu kontrol etmesi bekleniyor. İttifakın Senato seçimlerinde yüzde 42,2 oy alması bekleniyor.

Merkez soldaki Demokratik Parti ise yüzde 17-21 arası oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi olsa da, sol partilerin güçlü bir seçim ittifakı kurmayı başaramaması nedeniyle iktidar şansı düşük görünüyor.

Ancak İtalya'nın bir sonraki liderinin kim olacağı kararı İtalyan Cumhurbaşkanına ait ve bu süreç zaman alabilir.

Meloni son günlerde, Ukrayna yanlısı açıklamaları ve AB karşıtı söylemini hafifleterek imajını yumuşatmaya çalışsa da, köklerini Benito Mussolini'nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan bir partiye liderlik ediyor.

Seçime katılım oranı yüzde 64 oldu, bu oran 2018'deki son genel seçimlerden 10 puan daha düşük.

'Haftalar sürebilir'

İtalya’da seçmenler Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun 600 yeni üyesini belirlemek için oy kullandı.  

Erken seçim kararı, Şubat 2021’de pandemi sonrası toparlanmayı yönetmek üzere başbakanlığa atanan Mario Draghi hükümetinin geçen Temmuz’da düşmesi üzerine alınmıştı.  

İtalya’da genel seçimlerde doğrudan başbakan adayları yarışmasa da seçimi kazanan ittifakın liderinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor. Hükümeti kurma görevini verme yetkisi cumhurbaşkanına ait ve sürecin haftalar sürebileceği belirtiliyor.  (BBC TÜRKÇE)