İran satrançılar Sara Hadım ve Atousa Purkaşiyan'ın, bu hafta Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'nda başörtüsü olmadan yarıştılar. Hadım, çarşamba günü de başörtüsüz satranç oynarken görüldü.

Her satranç oyuncusu da fotoğraflarda, 5 günlük etkinlikte yarıştıkları sırada satranç tahtalarına odaklanmışken görülüyor. Dünya bir numarası Norveçli şampiyon Magnus Carlsen'in de katıldığı etkinlik, şarkıcıların, dansçıların, koroların ve yerel bir pop grubunun sahne aldığı 90 dakikalık son derece gösterişli bir açılış töreniyle başlamıştı.

İran'daki huzursuzluk, başkenti ziyaret ederken başörtüsünü fazla rahat bir şekilde taktığı iddiasıyla alıkonan 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Emini'nin gözaltında ölmesiyle başlamıştı. Haftalarca süren gösteriler, geceleri çatılardan atılan sloganlar, rejim karakollarını hedef alan yıkıcı eylemler ve diğer meydan okuma eylemleri rejimi sarstı. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (Hrana) göre protestolar sırasında birkaç düzine genç de dahil en az 500 kişi rejim güçleri tarafından öldürüldü.

Sara Hadım Şeria olarak da bilinen 25 yaşındaki Hadım, İran'ın rekabetçi satranç dünyasında yükselen bir yıldız ve yetkililerle sorunlu bir ilişkisi var. 2020'de milli takımı bırakmış fakat o yıl daha sonra takıma yeniden katılmıştı. Hadım, Almatı'da 4 maç kazanıp üç maç kaybederken, bir maçında pata kaldı.

34 yaşındaki Purkaşiyan ise 6 kez İran şampiyonu oldu. Purkaşiyan, müsabakanın ilk iki gününde 5 kez kazandı, bir kez kaybetti ve iki kez berabere kaldı.

Her ikisi de başkent Tahranlı olan şampiyonlar, ulusal ve uluslararası yarışmalar kazandı. İkisi de görünüşleri hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı veya kendi başörtüsüz fotoğraflarını sosyal medya hesaplarında paylaşmadı. Onların meydan okuma eylemlerinin haberleri İran'daki reformist gazeteler ve spor medyası tarafından bildirildi ancak radikal rejim yandaşları tarafından kontrol edilen yayın kuruluşları ve diğer medya tarafından görmezden gelindi.

Çok sayıda oyuncu ve ünlü isim, halka açık etkinliklerde ve sosyal medyada zorunlu başörtüsü olmadan görüldü. Ayrıca Tahran yetkililerinin İslam Cumhuriyeti'ni uluslararası spor müsabakalarında türbansız temsil ettiler.

Önceki haftalarda, Tahran'daki dini diktatörlüğe bağlı İslami kolluk kuvvetleri, ekimde Güney Kore'deki bir müsabakada saçları açık halde yarışan şampiyon dağcı Elnaz Rekabi'nin evini yıkmıştı. Geçen ay müsabakalara katılan İranlı bir okçu, Tahran'da düzenlenen bir ödül töreninde başörtüsüsüz görülmüştü.

İran Spor Bakanı Yardımcısı Meryem Kazımipur geçen ay bazı kadın sporcuların "İslami normlara" aykırı davrandığını kabul etmiş ancak bu sporcuların daha sonra özür dilediğini iddia etmişti. (INDEPENDENT TÜRKÇE)