Yeni yapılan bir araştırmaya göre, Britanya ekonomisi 2018 yılının ilk ayında keskin bir şekilde yavaşladı ve yatırımcıların İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek aylarda faizleri yükseltmesine yönelik beklentilerinin sarsılmasına neden oldu.

IHS Markit’in Satın Alma Yöneticileri Endeksi’ne (PMI) göre, hizmet sektörü son 16 ayda görülen en düşük seviyeye gerileyerek, 53.0 puanda düştü.

Hizmet sektörünün PMI puanının aralık ayında 54.2 olduğu belirtiliyor.

Geçen hafta yapılan açıklamalarda, üretim ve inşaat sektörünün de beklentilerin altında kaldığı ifade edilmişti.

Bunlara IHS Markit’in verileri de eklenince, yayımlanan araştırma raporu, dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan Britanya ekonomisinin geçen ay, referandum dönemlerinden bu yana görülen en yavaş seviyede büyüdüğünü ortaya koyuyor.

IHS Markit’ten ekonomist Chris Williamson, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Ocak ayındaki yavaşlama, İngiltere Merkez Bankası’nın para politikasına göre tüm sektörlerdeki PMI verilerini yatıştırıyor. Araştırmanın ayrıca yükselen fiyat baskılarının zayıfladığını da göstermesiyle, veriler, faiz oranlarında yakın zamanda artış olması konusuna gölge düşürüyor.”

Britanya ekonomisi 2017 yılının sonunda beklentilerin üzerinde bir büyüme göstermişti ve bu, mayıs ayında faiz artışı yapılması beklentilerini yükseltmişti.

Finansal piyasalara göre, mayıs ayında faizlerin artma ihtimali yarı yarıya olarak açıklanmıştı.