Geçen ay tüketicilerin gıda fi­yatlarındaki artışlara ayak uydura­bilmek için, yine gerekli olmayan diğer harcamalarından kesinti yap­mak durumunda kaldığı belirtiliyor.

Ocak ayına kadar geçen üç aylık dönemde, yiyecek dışındaki harca­malarda yüzde 1.2 oranında düşüş olduğu gözlemlendi.

Geçen on iki aylık döneme bakıl­dığında ise yiyecek dışındaki harca­maların, son dokuz yıl boyunca yıl­lık olarak ilk kez düştüğü görülüyor.

BRC Başkanı Helen Dickinson, konuyla ilgili şu açıklamalarda bu­lundu: “Artmakta olan gıda fiyatları, satış miktarını yükseltmeye ve tü­keticilerin baskı altındaki bütçele­rinde aslan payını götürmeyi sürdü­rüyor. Tüketici maaşlarının halen reel anlamda düşüş göstermesiyle, gidişat sarsıntılı olmaya devam edi­yor. Bu yıl enflasyon hafif şekilde düşecek olsa da bu baskılar süre­cek.” Britanya’daki enflasyon oranı, Haziran 2016’daki Brexit referandumu sonrasında sterlinin değer kaybetmeye başla­ması nedeniyle yükselmeye baş­lamış ve geçen yılın kasım ayında yüzde 3.1’e çıkarak, neredeyse son altı yılda görülen en yüksek sevi­yeye ulaşmıştı.

İngiltere Merkez Bankası, kasım ayında görülen enflasyon seviyesi­nin zirve noktası olmasını ve maaş artışlarının yakın zamanda enflas­yona ayak uydurmaya başlama­sını bekliyor. Britanya ekonomisi, diğer zengin ülkelerin ekonomile­rine göre daha yavaş bir şekilde ilerliyor. Barclaycard firması da BRC’nin açıklamalarına benzer açıklamalar yaparak, ocak ayında kart kullanıcılarının gerekli harca­malarının arttığını ve gerekli ol­mayan harcamalarının azaldığını belirtti. Genel harcamaların yıllık olarak yüzde 3.9 arttığı ve bunun aralık ayındaki yüzde 4’lük artışın çok az altında kaldığı ifade edildi.

Barclaycard’ın yönetim müdürü Paul Lockstone, ocak ayında genel harcamalarda artış görülmesinin, 2018 yılına güçlü bir başlangıç ya­pıldığını gösterdiğini söyledi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yine de güven seviyelerinin kapsamlı bir şekilde düşmesi, tüke­ticilerin Noel sonrası durgunluğun ve enflasyonun geniş çaplı darbesi­nin etkilerini günlük yaşamlarında hissettiklerini gösteriyor.”