Guardian yazarı Kettle: Eğer sandık çıkış anketi doğruysa, bu seçim İngiltere'de siyaseti dönüştürecek

Guardian gazetesinin yazarlarından Martin Kettle, İngiltere'de seçim sonuçlarını değerlendirdiği köşe yazısında, "Eğer sandık çıkış anketi doğruysa, bu seçim İngiltere'de siyaseti dönüştürecek" dedi. 

Quote Message: Zafer, inkar edilemeyecek şekilde Boris Johnson'ın. Oysa kendisi bir yıl önce partisinin hükümette olmayan milletvekillerindendi. Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden çoğu yazın başta onu lider olarak görmek istemedi. Şimdi ise Boris Johnson İngiltere'de siyaset sahnesinin ustası. Kendi kabinesini seçebilecek, milletvekillerinden Brexit stratejisine destek vermelerini isteyebilecek. Üstelik Johnson'ın artık Nigel Farage'ın Brexit Partisi'nden çekinmesine de gerek yok." from Martin Kettle Guardian gazetesi yazarı

Zafer, inkar edilemeyecek şekilde Boris Johnson'ın. Oysa kendisi bir yıl önce partisinin hükümette olmayan milletvekillerindendi. Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden çoğu yazın başta onu lider olarak görmek istemedi. Şimdi ise Boris Johnson İngiltere'de siyaset sahnesinin ustası. Kendi kabinesini seçebilecek, milletvekillerinden Brexit stratejisine destek vermelerini isteyebilecek. Üstelik Johnson'ın artık Nigel Farage'ın Brexit Partisi'nden çekinmesine de gerek yok."

Martin KettleGuardian gazetesi yazarı

Financial Times: Johnson’ı önde gösteren sandık çıkış anketi AB’de sevinçle karşılandı

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi üst düzey AB siyasetçilerinin İngiltere’deki sandık çıkış anketini, Brexit belirsizliğini sonlandırabileceği için sevinçle karşıladığını yazdı.

Gazetenin Brüksel’deki muhabirleri Sam Fleming ve Jim Brunsden’a konuşan AB ülkelerinin AB bakanları, bu sonuçla AB’den çıkış anlaşmasının İngiltere’de Avam Kamarası tarafından onaylanma ihtimalinin arttığını, artık karşılarında daha net müzakere edebilecek bir iktidar olacağını söyledi.

AB bakanları bu akşam Brüksel’de bir araya gelmişti.

Fransa Avrupa Bakanı Amélie de Montchalin, “Fransa aylardır durumun netleşmesini istiyordu. Bunu Fransızlar, Avrupalılar ve İngilizlerin karşısındaki belirsizliğin sonlanması için istiyorduk. Sonunda belirsizlik bitti gibi gözüküyor” dedi.

İsveç AB İşleri Bakanı Hans Dahlgren ise, bu sonuçla İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasına rağmen durumun netleşmesinden memnun olduklarını belirtti:

“Prensip olarak karşınızdakinin konumunun güçlü olması her zaman iyidir. Böylece iyi ve güçlü bir müzakere yürütülebilir ve iki tarafın da üzerinde uzlaşabileceği bir sonuç elde edilebilir.”

2016’daki Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron istifa etmiş, yerine gelen Theresa May ise erken seçimDE oy kaybederek azınlık hükümeti kurabilmişti. 

AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Avam Kamarası’nda üç kez reddedilmesinin ardından May istifa etmiş, yerine Boris Johnson gelmişti.

Johnson da AB ile vardığı Brexit anlaşmasını Avam Kamarası’ndan geçirememiş ve erken seçim yapılmasına muhalefet de, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmaması koşuluyla destek vermişti.

İngiltere basınında ilk seçim sonuçları: 'Boris Johnson ses getiren bir zafer kazanıyor'

İngiltere'de oy verme işleminin sona ermesinin açıklanan sandık çıkış anketine göre Başbakan Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti açık farkla önde ve Parlamento'da çoğunluğu sağlayacak. 

Sandık çıkış anketi sonuçları sonrası İngiltere'de yayımlanan günlük gazetelerin ilk baskılarının manşetleri şöyle: 

The Guardian gazetesi, "Sandık çıkış anketleri Johnson için büyük çoğunluk öngörüyor" başlığı ile çıktı.

Gazetenin alt başlıklarından biri de "Ağır yenilgi sonrası Jeremy Corbyn istifa baskısı ile karşı karşıya kalabilir"

i gazetesinin başlığında ise Muhafazakar Parti'nin rengine atıfla "Mavi Dalga" ifadesi yer alıyor.

Alt başlıklarda ise ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin çok ağır bir yenilgi aldığına dikkat çekiliyor.

Brexit kampanyasını destekleyen gazetelerden Daily Mail'ın manşetinde ise "Keyif! Boris ses getiren bir zafer kazanıyor" başlığı yer alıyor.

İşçi Partisi'ni destekleyen tabloid Daily Mirror gazetesinin manşeti ise Hollywood yapımı bir filme gönderme: "Noel Öncesi Kabus"

Brexit kampanyasını destekleyen tabloid gazetelerden The Sun ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın köpeğiyle oy kullanmaya gitmesine gönderme yapan bir başlık atıyor.

İngilizcede argoda "Müthiş" anlamına gelen ifade üzerinde de kelime oyunu yapılmış ve Muhafazakar Parti'yi sembolize eden mavi renk de kullanılmış.