Haber; Mihrisah Safah

Foto: Mustafa Koker

Video: Mehmet Taisi Guzel

İki yıl aradan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilciliğine yeniden Büyükelçi olarak atanan Oya Tuncalı, bu dönem öncelikli hedefinin, Kıbrıs Türk toplumunun Britanya siyasetinde başarılı olması, organize bir yapıya kavuşması olduğunu belirterek, “Bunun için 3 büyük parti ile yakın ilişkiler kurup, dostluk gruplarımızı harekete geçireceğiz” dedi.

Eylül ayı başında görevine başlayan Büyükelçi Oya Tuncalı, Eurovizyon'a verdiği özel demeçte bu dönem hedeflerini sıralayarak, topluma önemli mesajlar verdi. 4,5 yıl görev yaptığı Londra’dan dönerken, aklında kalıp , harekete geçiremediği bir konu olup olmadığı yolundaki sorumuza, şu yanıtı verdi;

“İngiltere’de kaldığım 4,5 yılda birçok konuya değindik. Ancak yapamadığımız konular da kaldı. Bu dönemde önceliğimiz, İngiltere siyasetinde daha organize olarak etkili olmak, Kuzey Kıbrıs’ın Dostları Parlamento Gruplarını kurup, aktif çalışmak. Parti kongrelerine katılmak. Gelir gelmez de öncelikle , aklımda kalan, yapamadığım bir konudan başlamakla işe başladım.. Önceliğim, hedefim bu konu.. Fikirleri uygulamamaya geçirememek insanları biraz mutsuz edebiliyor.

Hakikaten bir konu vardı. 2012-2016 yılları arasındaki büyükelçilik görevimde öncelikle İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri konseyimizin benim her zaman önem verdiği nokta, bazı şikayetler varsa, bazı kurumlar çalışmıyorsa öncelikle bu kurumlarla ilgili yönetimde olan, olmayan birçok insanı biraraya getirip, geniş katılımla o fırsatı vererek, tartışmalarını , düşüncelerini açıkça ortaya koymalarını sağlamaktır. O kurum işlemiyorsa kapanışını sağlamak, veya devamını sağlamak. Birçok kuruluş oldu, doktorlar hekimler birliği gibi birçok konuya yardımcı olmaya çalıştık. Uzun yıllardır tabi biliyorsunuz bu Londra’ya üçüncü gelişim, herkese nasip olmayan bir  olay. Ama tabi birçok diplomatımızın da üç defa gittiği ülkeler olmuştur. İngiliz Yüksek Komiseri de 3 defa Kıbrıs’ta görev yapmıştı. Benim ilk gelişim 1998 yılında, o yıllarda da toplumumuz dinamikti. O dönemden beri dikkatimi çeken konular siyasette neden başarılı olmamız gerekirken olamıyoruz idi.. Siyasette çalışan bazı insanlarımızın çalışmaları, dernekleri hep bireysel veya tek kalıyor. Bunu niye biraraya getiremiyoruz, grup haline getiremiyoruz diye düşünmüşümdür.
Yine geçmişte görev yapan işadamlarımız, meclislerde görev yapan meclis üyelerimizle , baronesimizle defalarca görüşme imkanımız oldu. Hatta bu konuyu ben Kıbrıs’ta da birkaç kere gündeme getirdim. Bu grupların kurulmasına öncülük etmemiz lazım, yıllık parti kongrelerine katılmamız gerekir. Ama bir türlü uygun fırsatı bulup da bunu yapamadık. O sebeble bu gelişimde  bu yönü öne almaya karar verdim ve öncelik bu ve hatta ben gelmeden önce ağustos ayı içersinde, Başbakan Yardımcısı ve  Dışişleri Bakanımızın burada büyük girişimleri var. Temmuz ayındaki gelişimizde bu yönde girişimlerimizi yaptık. Grubumuzdaki milletvekili arkadaşlarımız yardımcı oldular, belediye meclisindeki arkadaşlarımız destek verdiler. Bu sene İşçi Partisi’nin yıllık genel kongresine katılarak, İşçi Partisinin  Kıbrıs Türk  Dostları grubunu topladık. İlk kez yapılmasına rağmen güzel etkilerini gördüğümüz buradaki kardeşlerimizin vatandaşlarımızın çok büyük yardımları oldu. Bu grubu oluşturmak için, katılmak için güzel bir birliktelik gerçekleştirdiler. Bunun gerçekleşmesini bize mümkün kıldılar. Aynı şekilde Muhafazakar Partinin Kıbrıs Türk Dostları Grubunu da kurduk.“

“Bireysel hareketler yerine, organize kurumsal yapıyla hareket edelim”

“İşçi Partisi dostluk grubumuzda lordlarımız, milletvekillerimiz var. Yasmin Kureshi, George Howard gibi isimleri var. Andrew Rosendale Muhafazakar partiden. Biz bu parti konferanslarına katıldıktan sonra Ekim ayı içinde  iki parti için de gece düzenleyerek temsilciliğimizle teması olan tüm belediye meclis üyelerimizi çağırdık. İki ayrı gecede yaptık. Çok güzel, geniş katılım oldu. Buradaki temsilciğin görevi burada bir platform oluşturmaya çalıştık. Geniş katılımlı bir toplantı yaparak, ortak amaç etrafında bu vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi biraraya getirdik. Kendilerine bir konuşma yaparak, bu partilerde daha etkili olmak istiyorlarsa, bireysel hareketler yerine 3-5 kişi kendi aranızda milletvekiliyle görüşme yapmak yerine, organize olarak daha kurumsal bir yapıya kavuşarak, güçlü bir grup oluşturarak çok daha etkili olabilecepimizi vurguladık. 

Her iki parti için de bunu yaptık. Gayet iyi tepkiler aldık, bir takım çalışmalar olmuştu, bir türlü gerçekleşmemişti. Geçmişte muhakkak önemli isimlerimiz var, bu çalışmalar yapıldı ancak sürekli hale getirilemedi. Başka ülkeler nasıl yapıyorsa, biz de yapabilecek durumda olmalıyız. 

İkinci toplantılarını kendi aralarında yapıyorlar, koordinatör belirlediler. Kasım ayı başında iki gurubun da toplantısı var. Biz öncülük yaptık, onlar devam ettiriyorlar. 

İşçi Partisinin Kıbrıslı Türk Dostları ve Muhafazakar Parti’nin Kıbrıslı Türk Dostları grupları.  Onlar tabi isme kendileri  karar verecek. Başka toplumlar nasıl birbirine kenetlenip, bunu götürebiliyorsa İsrail, Kıbrıs,  nasıl yapıyorsa, Türkiye nasıl yapıyorsa, bu hakikaten içimde özlemle yapmayı istediğim, hedef belirlediğim bir konuydu. Buna hızla başladık, sonucunu bilemem. Sonuç toplumdaki isimlerin karar vereceği bir durumdur. Ben burada bir temsilci olarak sadece sunabilirim, kapıyı açabilirim, ortamı sağlayabilirim. Onlar kendileri geliştirir, arzu ettikleri şekilde onlar götürecektir. Daha fazla müdahale etme hakkım yok. Benim belirttiğim, bir ülkede eğer siyasi mekanizmaları harekete geçirmek istiyorsak, bireysel müracaatlar kimsenin ilgi gösterdiği yok. Demek ki organize olmalıyız, güçlü olduğumuzu hissettirmeliyoiz. Bunu yapabiliyorsak buradaki toplumun önceliklerini en etkili şekilde gerek İşçi, gerek Muhafazakar , gerek Liberal Demektrak Partiye iletebiliriz. Barones Meral Ece ile konuştuk, Liberal Demokrat Parti dostluk grubunu da kuracağız. . Varsa yine Kıbrıslı Türk bu partiye destek veren kurulmasına yardımcı olacağız. 

“Temsilci olarak her kesime eşit durmak durumundayım”

Ben bir temsilci olarak her kesime eşit durmak durumundayım. Her kesim temsilcisini hareketlendirmeye, yardımcı olmaya çalışıyorum. Dernek olarak da yanlarında olacağımı hissettiriyorum. Şimdiye kadar aldığımız yorumlar bize şevk veriyor. Katıldığımız konferansta da hem milletvekillerimiz çok etkilendi, hem de İşçi Partisinden üst düzeyde büyük ilgi gördük. Ki iki partide de bölünmeler, Jeremy Corbyn’e karşı momentum, Brexit şarhoşluğu varken yine de 3  İşçi Partili milletvkeli 3 saatlik resepsiyon etkinliğimize baştan sonra katıldı. Biz de o güzel ortamı görmüş olduk. 

Kıbrıs’a partilerin başka türlü bir durumu var. Buradaki organizasyon, standların kurulumu, yan etkinlikleri ne kadar çok etkinlik var. Arzu ettiğiniz her etkinliğe girip, izleyebiliyorsunuz. Çok güzel bir organizasyon. İki gün boyunca takip ettik. Kıbrıstan CTP’den Armağan Candan, Halkın Partisinden Erek Çağatay, UBP’den Oğuzhan Hasipoğlu katıldılar. KIbrıslı Türklerin İşçi Parti Kongresinde etkinliği ilk defa oldu. Bu milletvekillerimizden bazıları, İşçi Partisi ve CTP kardeş kuruluş. Armağan Candan daha önce kongreye katılmıştı. . Onlar milletvekili olarak önceden katılmışlar. Ancak böyle bir Kıbrıs Türk organizasyonu ilk yapılıyor. Bir de bu milletvekilleri yurt dışına gönderilen milletvekillerimiz. Bizi Avrupa Birliği, Avrupa Konseyinde temsil eden milletvekilleri. Fikri Toros, Hamza Saner bey de onlardan.  İletişim , temaslar açısından çok önemli oldu. Oradaki fikirleri alıp , seneye nasıl birşey yapabileceğimizi görmek açısından faydalı oldu. Orada bir stand’da etkinlik bile yapmak güzel bir nokta. Birçok insan oraya geliyor. 

“Vefa ziyaretleri ile başladık”

“World Tourism Market gibi orada turizminizi, burada da siyasetinizi pazarlıyorsunuz. Öne çıkarmak istediğiniz birçok şeyi gösterme bakımından. Bu gelişimde güzel noktadan başladık. 

Daha önceki gelişimde kültürel, mesleki anlamda birçok etkinliğe yardımcı olduk.. Bu defa sizlerin de dikkatini çekmiştir. Vefa ziyareti gibi ziyaretlerden başladık. O da önemli. Hasta yaşlılarımızı ziyaret ettik. Bunun da altında  bir mesaj var. O dönemde bu şahıslar, sizler de yakından biliyorsunuz, bir Kıbrıs Türk Cemiyetinin Mustafa Gençsoy başkanı, veya bir Akile Işın’ın efsane isim daha niceleri var. Daha gideceklerim de var, sevgi saygımızı göstermektir. Vefa ziyaretidir. Zor zamanlarda, zor şartlarda bu gibi toplumun öne çıkan isimleri çok yoruldular. Okulları kurdular, örgütleri kurdular. Şimdi daha iyi şartlarımız , daha büyük nüfusumuz var. O zaman göze hitap eden , kulağa hitap eden daha büyük organizasyonlara ihtiyacımız var. Göstermek durumundayız."

“Olmuyorsa olmuyor”

“Birkaç örnek var. Konseyimizin yaptığı iki festival, diğer festival. Veya 100’üncü yıl etkinliği.. Yeterli mi ? Daha birçok birarada olmaya, ortak noktamızı ortaya çıkarmaya ihtiyacımız var. Yani birlik beraberlik her zaman söylüyoruz. Olmuyorsa, olmuyor. Ama ortak paydamızı bu ülkede unutmamalıyız. Biz Kıbrıs Türküyüz.. Bu toplumun kişisel çekemezliklerle, negative enerjiyle tükecek zamanı yoktur. Ben artık şikayete geleni bile konuşturmamaya çalışıyorum.Biz pozitif enerji istiyoruz. Burada ortak noktalarımızı ortaya çıkaracağız. Bizim zenginliğimiz o farklılıklarımızdır. Çok eskide kaldı ama hala sağ sol diyen insanlar bile var. Bunlarla festival ikiye bölündü. Tamam biraraya getirmek için çalışayım. Ama olmuyorsa da o insanları biraraya getirip, tekrar parçalanmalarına, tekrar birbirlerine kötü kullanmalarını,negative enerji yüklemelerini istemem. Burada yapılacak olan bir haftada bir festival yapmak değildir. Belki süreyi koyarız. Biri festival yerine başka birşey yapar. Bu toplumda madem bu talep var, her iki festivale de çok sayıda giden oldu.. Geçenlerde ben Anadolu Kültür Festivalindeydim. Madem bu kadar zengin bir toplumumuz var, on tane yapalım. Ama kavga etmeyelim.”

“Herkes başkan olmasın”

“Herkes başkan olmasın. Bir de bu konumuz var. Bir kez başkan olunsun diye bölünüyoruz sürekli. İyi bir yere gitmiyoruz, herkesin kendi takdiridir. Derneklere karışacak halimiz yok. Ama burada önemli nokta, kimin daha çok göründüğüne bakmayacağız. Ben gazetede daha çok göründüm, sosyal medyada ben çıktım, orada ben görünmeliydim, elçiliğe ben gittim değil..
Bize sonuç önemli.. Ayşe , Fatma çalışır, Halil çalışmaz.. Neticede bireysel veya derneksel olarak ufak veya büyük başarılar oluyor. Ama niye daha büyük olmasın ? 

Amacım yine aynı doğrultuda.. Etkinliklerde kardeşlerimizle biraraya gelip, toplumun içinde olarak onları da motive ediyoruz. Ancak yaşlanıp, yorulmuş bir grubumuz var artık. Genç isimleri taşımak, görev değişikliği yapmak durumundayız. Üniversitelerden öğrencilerle sürekli irtibat halindeyiz.. 

Yeni bir gençlik örgütü daha kurulmak üzere. Gençlik kuruluşları çok uzun ömürlü olamıyor.Birkaç yılda devamı gelemiyor, dağılıyor. Bu olmamalı.. İngiltere Kıbrıs Türk toplumu farklı yerlerden ilgiyle izleniyor, ben bunu Kıbrıs’a dönünce de gördüm. Hem Türkiye’de, hem ülkemizdeki vatandaşlarımız kardeşlerimiz hem Avustralya Türk toplumu.. İngiltere onlar için doğru bir örnek. Biz bu doğru örneği daha da düzgün hale getirmeliyiz ki oradaki Kıbrıs Türk toplumları da takip edebilsin. Çünkü merkez bir şehirde yaşıyoruz. 

Brexit’le ilgili burada Kıbrıs asıllı vatandaşlarımız açısından bir sıkıntı yok. Ancak  olduktan sonraki fırsatlar açısından bakıyoruz.  Biz de ticari anlaşmalar kolaylıklar kazanabilir miyiz diye , AB olarak bunları araştırıyoruz. “

“KKTC Dünya Turizm Fuarında yer alacak”

“Kuzey Kıbrıs , Dünya Turizm Fuarında  yer alacak, dünyanın ikinci en büyük fuarı. Turizm koordinatörlüğümüz süratle o konuda çalışıyor. Kasım ayında önce Turizm Bakanı, daha sonra Eğitim Bakanımız geliyor. Türk okullarındaki programlar ve Cumhuriyet Resepsiyonumuzda bulunmak üzere geliyorlar. Her zaman turizm önemli. Ülkemiz turizm cenneti, güzellikleri çok fazla. Çok büyük yatırımlar , oteller var. Tek sıkıntımız uçuşlar, tanınmamış olmanın, bazı ambargo ve izolasyonların devam etmesi .. Ama turizmi bir şekilde pazarladığımızda iyi birşey yaptığımıza inanıyorum. Turizm Bakanımız da yeni bir programla burada olacak, tabii en iyi bilgiyi ondan alacağız. Turizm ivme yapmış ve devam etmekte, Pazar da büyüdü şeklinde bilgi alıyoruz. Bu ekonomik sıkıntılar nedeniyle turizm fuarlarının hepsine katılamıyoruz.  Bu bakımdan bu fuara katılmamız bizim için çok önemli.. Ulaşım çok önemli, yaşlısı var, hastası var."

“Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler projesi maddeleri gerçekleşmeye başladı”

“Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler projesi çok önemli bir proje. Sayın bakanımızın burada söylediği birçok madde gerçekleşmeye başladı. Sayın Bakanımız Kudret Özersay, BRT’nin buradan yayın yapması gerektiğini söylemişti. O sözü tuttular ve BRT başladı. Alp Ermiya başlattı. Bu kültürel bağları daha da artıracaktır. Kuzey Kıbrıs’a hiç gitmemiş gençlerimizin misafir edilmesine de başlanacak. Bu sene çok aradık, bulamadık. Şimdi Türk TOplumu Futbol Federasyonu futbol kupası için her sene 25 yaş altı grup götürüyor. Federasyon ödüyordu. Bu yıl bakanlığımız ödeyecek ve ilk defa gidecek gençlerimiz var. Türkiyeli genç de var... Karma bir takım, cumhuriyet kupası faaliyeti. 

ASAL Şube ofisi artık Ercan’da hizmet veriyor. Sayın bakanımızın 4’üncü maddesi, buradaki Konsolosluk faaliyetlerine yardımcı olmak üzere ilk işaret şöyle diyeyim.. Konsolos giriş katında hizmet vermeye başladı, bir konsolosumuz daha geliyor. Yukarda çift konsolosumuz var, siyasi ve toplumsal konularda. İki konsolos da konsoloslukta çalışacak. Toplam şu an 12 kişiyiz. Turizm ayrıdır. 6 tane ataşe diplomat var."

Londra Temsilciliği Tarihçesi

İlk defa Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin D’Arblay Street’deki adresinde faaliyete geçmeye başlayan Kıbrıslı Türklerin temsilcilik mekanı, sırasıyla 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin kurulmasıyla birlikte, Cemaat Bürosu, Great Marlborough Street, Trafalgar adresine taşınarak çalışmalarını buradan sürdürdü. 

1983 yılında KKTC’nin ilan edilmesinin ardından ise Temsilcilik, KKTC Londra Temsilciliği ismini aldı. 1996 yılından bu yana da 29, Bedford Street adresinde temsiliyet görevlerini  yürütüyor.

1963 yılından bu yana görev yapan temsilciler şöyledir

Ahmet Gazioğu     1964-1966

Necati Sağer        1971-1975

Faik Müftüzade     1975-1988

Tansel Fikri             1988-1992

Reşat Çağlar           1992-1996

Hakkı Müftüzade   1996-2001

Namık Korhan        2001-2006

Yonca Şenyiğit       2005-2007

Dilek Yavuz Yanık   2007-2008

Kemal  Köprülü        2009-2011

Oya Tuncalı              2012-2016

Zehra Başaran          2016-2018

Oya Tuncalı              2018-