Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı dolayısıyla Brookwood Türk Hava Şehitliği’nde anma töreni düzenledi.

İngiltere’nin en büyük özel mezarlığı Brookwood’da yer alan şehitlikteki törende Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Büyükelçilik Müsteşarları Orçun başaran, Güçlü Cem Işık, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk, Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir ve diğer yetkililer hazır bulundu.

İngiltere’ye 1942 - 1945 yıllarında havacılık eğitimi almaya gelen ancak yaşanan çeşitli kazalarda şehit olan 14 Türk havacı teğmen ile 1836’da Londra’da hayatını kaybeden Mülazım Arif Bey’in naaşlarının bulunduğu şehitlikteki törene, İngiltere’de yaşayan bazı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları katıldı.

BÜYÜKELÇİ BİLGİÇ’TEN ŞEHİTLERE ŞÜKRAN VE MİNNET

Büyükelçi Bilgiç, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin Çanakkale'de kaybettiği bir nesle rağmen yeniden doğmayı bildiğini belirterek, “Bir milletin bağımsızlığını kaybetmemesi için arkasına bakmadan düşman hattına yürüyen, dünyanın neresinde olursa olsun canlarını feda etmekten korkmayan şehitlerimizi şükran ve minnet duygularıyla doluyuz" dedi.

Türk insanının savaşta kendisine ateş edenlerle bile ekmeğini, suyunu paylaştığını hatırlatan Bilgiç, " Ulusumuz, Çanakkale Muharebelerinden sonra Birinci Dünya Savaşı’nın çeşitli cephelerinden Kurtuluş Savaşı’na, Kore Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekatına, terörle mücadeleden dünyanın çeşitli köşelerindeki barış gücü harekatlarına kadar birçok sahada sayısız kahramanlıklar sergilemiş, birçok şehit vermiştir. 40’ı aşkın diplomatımız Ermeni ve 17 Kasım örgütünün terörünün hedefi olmuşlardır.

Türk insanı, şehitlerini tehlikelere karşı zinde kalmak, daha iyi bir gelecek için çalışmak ve “Yurtta barış, dünyada barış” ülküsüne ulaşmak için anmayı ilke edinmiştir. İnsanımızın toplumsal hafızası kin ve nefret değil, her zaman dostluk ve barış yeşertmiştir" diye konuştu.

Küçük Nil de şehit mezarlarının üzerine kırmızı karanfil bıraktı...

ASKERİ ATAŞE ÇALKAYIŞ: İYİ BİR ASKER OLMA UĞRUNA

Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Çalkayış törende yaptığı konuşmada, şehitlik ve şehit pilotlar hakkında bilgi verdi.

Çalkayış şöyle konuştu:

“Şehitlikte 1836 yılında Osmanlı İmparatorluğu zamanında askeri eğitim için gelen ve burada bilinmeyen bir nedenle vefat eden Mülazim Arif Bey ile, 1942 -1945 tarihleri arasında uçuş eğitimi için İngiltere’de bulunan 30 Teğmenden şehit düşen 14’ünün naaşları bulunmaktadır. Ayrıca 1959 yılında zamanın Başbakanı Adnan Menderes’I resmi bir ziyaret için İngiltere’ye getirirken Gatwick havaalanına inişi esnasında düşen THY mürettebat ve yolcuları anmak üzere yaptırılan bir kitabe de bulunmaktadır. 30 Pilot Teğmenimizin harp yıllarında İngiltere’ye yolculuğu toplam 105 gün ve çok zahmetli bir yolculuk olarak sürmüştür. Eğitim sonunda 11 pilotumuz eğitim uçuşunda, iki pilotumuz kaza sonucu ve bir pilotumuz da gece uçuşu esnasında, son yaklaşmada Alman uçağı tarafından düşürülerek şehit olmuştur. 1942 mezunu 30 teğmen ile başlayan uçuş eğitimi 1945 Nisan ayında sona ermiş, 14 şehit veren teğmenler yine geliş yolunu takip eden zorlu bir 3 aylık yolculukla yurda geri dönmüşlerdir. Uçuş okulunu bitiren komutanlarımız arasında 13. Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Emin Alpkaya başta olmak üzere Orgeneral İrfan Özaydınlı, Korgeneral Remzi Yelman, Korgeneral Sami Alaybayoğlu ve Korgeneral Sabri Tavazar da bulunmaktadır. İyi bir pilot ve asker olmak uğruna bir çok zorluklara katlanıp, kilometrelerce uzaklara eğitime gelmiş ve bu topraklarda şehit düşmüş 14 şehidimizin huzurunda ve onlar gibidünyanın dört bir köşesinde, yavru vatan Kıbrıs’ta ve güzel yurdumuzun her karış toprağında, asker polis, diplomat, öğretmen, doctor, memur ve isimsiz kahramanlar olarak görevleri başında ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi minnet ve şükran dolu duygularımızla anıyoruz.” 


Törene katılan vatandaşlar şehitlerin ruhuna dua etti

İstiklal marşı ve şehitler için saygı duruşu ile başlayan anma programı Türkiye’nin Londra Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir’in okuduğu dua ile son buldu.

Anma etkinliğine katılan vatandaşlar şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

BELEDİYE SARAYINA TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Anma törenleri nedeniyle Türk şehitliğinin sınırları içinde bulunduğu Woking belediye binasına Türk bayrağı asıldı.

Anma törenine, şehitliğin bulunduğu Woking ilçesinin belediye başkanı Derek McCrum da katılarak şehitliğe çelenk bırakan McCrum, 18 Mart nedeniyle ilçe belediye binasına Türk bayrağı astıkları bilgisini de verdi.

Büyükelçi Bilgiç, törenin ardından, geçen Aralık ayında hayatını kaybeden ve yine Brookwood Mezarlığı'nda toprağa verilen Kıbrıslı Türk tarihçi Prof. Dr. Salahi Sonyel'in mezarını da ziyaret ederek çiçek bıraktı.
Mustafa Koker