İngiltere’nin başkenti Londra’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşunun 39’uncu yılı, düzenlenen bir davetle kutlandı.

Şehir merkezindeki gözde otellerden Hyatt Regency, Churchill Hotel’de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamasına TC Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Başkonsolos Bekir Utku Atahan, diplomatlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları, çeşitli mesleklerden çok sayıda davetli katıldı. Londra’da yaşayan pop müziğin ünlü ismi Sibel Tüzün’de davetliler arasında yer aldı. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC bayraklarıyla süslü salonda yapılan cumhuriyet kutlamasında KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, Müsteşar Tahir Tahir, Konsolos Namık Cafer, Muavin Konsolos İsmail Şahinoğlu, Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper ev sahipliği yaparak, konukları karşıladılar. Müzik dinletisiyle karşılanan konuklar, geçen yıl Bedford Square’deki kısıtlı sayıdaki kutlamadan sonra 3 yılın ardından yeniden Hyatt Regency Hotel’inde bir araya geldiler. Kıbrıs mücadelesinde emekleri geçen Dr. Fazıl Küçük, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde söylenen İstiklal Marşı ile başlayan kutlamada, Büyükelçi Çimen Keskin alkışlarla mikrofona geldi.

‘GÖZLEMCİ ÜYE’ OLDULAR

Büyükelçi Keskin, konuklara hitaben yaptığı konuşmasında Cumhuriyetin kuruluşunun 39’uncu yılıı kutlamaktan büyük sevinç duyduklarını belirterek, “Hoş geldiniz” dedi. KKTC’nin ilanının hiç kolay olmadığına vurgu yapan Büyükelçi Keskin, her şeye rağmen Kıbrıs Türkleri’nin ulusal birlik, kimlik, onur, değer ve inançlarından vazgeçmediğini, bunun ana vatan Türkiye’nin destek ve dayanışması ile gerçekleştiğini söyledi. Keskin konuşmasında şunları dedi:

“Bağımsızlığımıza giden yol hiç kolay olmadı. 39 yıl önce 15 Kasım 1983’te devletimizi kurduk. KKTC, Kıbrıs Türkleri’nin özgürlük ve bağımsızlığının sağlam ifadesidir. Kıbrıs Türkleri geçmiş görüşmelerin başarısızlığı ve 2017’deki Crans- Montana Konferansı’nın çökmesinden sonra adada iki devletli çözümden yana tavır almıştır. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Birleşmiş Milletler’in son toplantısında “TRNC’nin bir an önce resmen tanınması” çağrısını memnuniyetle karşıladık. Tüm uluslararası toplumu gerçekleri görmeye ve Kıbrıs konusuna yeni bir yaklaşım getirmeye davet ediyoruz. Özellikle uluslararası başrolde bulunan Birleşik Krallık’ın, Kıbrıslı Türklere yeni bir yaklaşım getirmesini bekliyoruz. Konuşmama son vermeden önce önemli bir gelişmeyi de söylemek istiyorum. Dışişleri Bakanımız Tahsin Ertuğruloğlu’nun belirttiği gibi tarihi bir gündür. TRNC, Türk Devletleri Teşkilatına Gözlemci Üye olarak kabul edilmiştir. Ana vatanımız Türkiye’ye ve bu teşkilatın tüm üyelerine minnetlerimizi sunuyoruz.”
Londra’da KKTC’nin 39’uncu kuruluş yıl dönümü kutlandı.


KIRMIZI- BEYAZ PASTA KESİLDİ

Daha sonra mikrofona gelen TC Büyükelçisi Ümit Yalçın, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, Büyükelçi Keskin ve temsilcilik görevlilerine teşekkür etti. Adada kalıcı bir çözümün, Kıbrıs Rum tarafının Türkleri eşit gördüklerinde sağlanabileceğine vurgu yapan Büyükelçi Yalçın, “Kıbrıs Türk tarafı her fırsatta adada çözüm için siyasi istekli olduğunu ispat etmiştir. Uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklere uyguladığı ambargo ve izolasyonlar haklı çıkarılamaz. Ana vatan Türkiye her zaman Kıbrıs Türkleri’nin haklı davasından yana olmuştur. Kıbrıs davası tüm Türk ulusuna aittir. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın birkaç gün önce Londra’da söylediği gibi KKTC’nin varlığı ve birlik beraberliği her şeyin üstüne gelir” dedi.

Londra’da 4 yıllık görev süresinin yıl sonunda biteceğini de kaydeden Büyükelçi, görev süresinde Kıbrıs Türk toplumunu son derece sıcak, samimi bulduğunu, kendisiyle iş birliği içinde olduklarını belirterek, teşekkür etti. Yalçın, ayrıca Dr. Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı saygı ve minnetle andığını ifade etti. Konuşmalardan sonra üzerinde “KKTC’nin 39’uncu yılı kutlu olsun” yazılı kırmızı-beyaz pasta alkışlarla kesildi. (HÜRRİYET)