Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, KKTC Londra Temsilciliği ile İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun ortaklaşa düzenlediği tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Sunuculuğunu Şenol Akarsu’nun üstlendiği törende Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan’ın günün anlam ve önemine ilişkin açılış konuşmasının ardından Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan söz aldı.

Başkonsolos Atahan, İngiltere’de görev yapan öğretmenlere seslenerek “Burada sizler ülkenizden uzakta, kısıtlı olanaklarla, en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyorsunuz. Bunu biliyoruz. Çoğu zaman ailenizden, kendi zamanınızdan, ailenizin zamanından ödün vererek çocukların eğitimine öncelik veriyorsunuz. Dolayısıyla yaptığınız görev bence her türlü takdirin üzerinde. Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi.

Atahan ayrıca, İngiltere’de görev yapan öğretmenlerin farklı bir görev ifa ettiğini de vurgulayarak,  “Çünkü burada ülkesinden uzakta olan, dilini, kültürünü ve geleneklerini öğrenme şansını ailesi dışında bulamayan çocuklar, bu bağlantıyı sizler aracılığıyla sağlıyorlar. Bu yüzden bence yaptığınız iş çok özel. Türkiye ile bağlantıları sizsiniz. Bunun çok önemli ve çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ben de mümkün mertebe her fırsatta sizlerle bir araya gelmeye çalışıyorum. Olabilecek taleplerinizi karşılamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız’ diye konuştu.

Tören, Bakanlıklar Arası Kültür Komisyonu Kararıyla (BAOKK) görevlendirilen öğretmenlerden Duygu Altıntaş’ın öğretmenlik mesleğine dair yapmış olduğu konuşma ve Tuba Şahin’in dedesi Aşık Reyhani’ye ait şiiri okumasıyla devam etti.

Ardından, şehit müzik öğretmeni Aybüke Yalçın, şehit olmadan önce seslendirdiği “Mağusa Limanı” türküsü videosunun gösterimi ile anıldı.

BAOKK tarafından görevlendirilen öğretmenlerin çalışmalarının gösterimi ve müzik dinletisi ile sona eren törene Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan,  Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği İkinci Katibi Selçuk Gedikli, Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan,  KKTC Londra Temsilciliği Konsolosu Namık Cafer, KKTC Londra Temsilciliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper,Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakuş, Londra Eğitim Müşavirliği Eğitim Danışmanı Bünyamin Bayat, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu yönetim kurulu üyelerinden Arzu Shevket ile Abdullah Halisdemir, OTSEDUCATION Eğitim Derneği Başkanı Yunus Kemal, öğretmenler katıldı.

Kutlama sonunda konuklara yiyecek, içecek ve Türkiye’den getirilen Antep baklavası ikram edildi. (EUROVİZYON)