Mehmet Taisi GÜZEL/Londra

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Türkiye’de ‪14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Birleşik Krallık’taki Türk vatandaşları cumartesi sabah saat 09.00’dan itibaren oylarını kullanmaya başladı,‬ İngiltere’de kayıtlı 127 bin 281 seçmenin bulunduğu ifade edildi. 

İngiltere ve İskoçya’da toplam 4 seçim merkezinde sandık başına giden seçmenler, ilk gün uzun kuyruklar oluştururken, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Başkonsolos Bekir Utku Atahan ve siyasi parti temsilcileri vatandaşlara, sandık başına gitmeleri konusunda çağrı yaptı.

BÜYÜKELÇİ OYUNU KULLANDI

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Londra’yı ikiye bölen Thames Nehri kenarında, London Bridge İstasyonu yakınındaki Old Billingsgate seçim merkezinde yaptığı açıklamada vatandaşlara çağrı yaparak, “Seçimlerin ilk günü vatandaşlarımızın yoğun katılımı var. Londra’da oy verme işlemi 25 sandıkla başladı. Oy verme işlemi 9 gün boyunca sabah 09, akşam 9 şeklinde devam edecek. Şuan itibarıyla katılım yoğun. Vatandaşlarımızı oy kullanmaya bekliyoruz” dedi. Ardından Büyükelçi Ertaş, eşi Sevcan Ertaş ile birlikte oyunu kullandı. 

VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ’    

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan da oy verme merkezinde Hürriyet’e yaptığı açıklamada, oy verme işleminin 7 Mayıs’a kadar devam edeceğini hatırlattı. Hergün 09.00 ile 21.00 saatleri arasında oy verilebileceğini belirten Atahan, “Londra’da, Manchester’de, Leichter ve Edinburgh’ta sandıklar açık olacak. Vatandaşlarımızı oy kullanmak için bekliyoruz. Vatandaşlarımızın oylarını kullanmaları için  Londra’da büyük bir alan, mekan kiraladık. İşlemler sorunsuz bir şekilde  devam  ediyor. İlgi var. Vatandaşlarımız oylarını kullandıktan sonra kullanılan oy pusulaları zarflar daha sonra siyasi parti yetkililerinden ve devlet memurlarından oluşan  bir komisyon eşiliğinde güvenli bir şekilde ülkemize ulaştırılacak” şeklinde konuştu.

PARTİ TEMSİLCİLERİNDEN ÇAĞRI

Old Billingsgate seçim merkezinde gün boyu görev yapan siyasi parti temsilcileri de seçmen kaydı bulunan vatandaşların sandığa gitmesi için çağrı yaptı.

ERDAL YETİMOVA:

AK Parti Seçim Kurulu Başkanı Erdal Yetimova’nın açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için London Bridge bölgesinde kurulan sandıklarda oy verme işlemleri devam ediyor. Vatandaşların oy kullanma işlemleri sürüyor.”

KAZIM GÜL:

CHP İngiltere Birliği Başkanı Kazım Gül de yaptığı açıklamada, ilk günden itibaren vatandaşların sandığa ilgisinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Oy verme işleminin şenlik havasında devam ettiğine dikkat çeken Gül, “Bu ülkedeki vatandaşlarımızı görevini yerine getirmesi için seçim merkezine bekliyoruz” dedi.

ABBAS BALTA:

MHP İngiltere Seçim Kurulu ve İngiltere Türk Federasyonu Genel Başkanı Abbas Balta da yaptığı değerlendirmede, vatandaşların seçim merkezine yoğun şekilde gelerek oy vermeyi sürdürdüklerini kaydetti. Balta açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Herhangi bir sıkıntı yok. İnsanlarımız normal şekilde oylarını kulanıyorlar. Bizler de onlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz.”