İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın eşi, Akshata Murthy, "kendi vatanında ikamet etmeyen kişi" (nom dom) statüsünde olduğu için ülke dışında elde ettiği gelirin vergisini İngiltere'de ödemediğinden eleştirilmişti. Sunak ise eleştirilere, "Karalama kampanyası" yanıtını vermişti.

Hindistan'ın en zengin kişilerinden Narayan Murthy'nin kızı olan moda tasarımcısı Akshata Murthy'nin bu statüyü korumak için yılda 30 bin sterlin ödediği, bu sayede Hindistan'daki gelirleri için vergi ödemediği ortaya çıkmıştı.

Murthy'nin, babasının sahibi olduğu yazılım devi Infosys'te yüzde 0,9 hissesi olduğu belirtiliyor. Bu hissenin değerinin yarım milyar sterlin civarında olduğu tahmin ediliyor. Murthy'nin bu sayede geçen yıl İngiltere'de 4,5 milyon sterlin vergi ödemekten kurtulduğu söyleniyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın "çalışanlara yeni vergiler yüklerken" karısının bu statüden yararlanarak vergi ödememesinin "iki yüzlülük" olduğunu savunmuştu.

"HER KURUŞUN VERGİSİNİ ÖDÜYOR"

Sunak, Sun gazetesine verdiği mülakatta eşinin hiçbir yasayı ihlal etmediğini belirterek, "İngiltere'de kazandığı her kuruşun vergisini ödüyor. Uluslararası kazancının da; örneğin Hindistan'da kazandığı paranın vergisini de Hindistan'da ödüyor" dedi.

Rishi Sunak, karısının Hindistan vatandaşı olduğunu ve sonunda yaşlanan anne-babasına bakmak için ülkesine döneceğini söyledi.

1980'de Hindistan'da doğan Murty'nin Hindistan pasaportu var. Murty'nin sözcüsü Hindistan'ın, çifte vatandaşlığa izin vermediğine dikkat çekmişti.

Çift 2009 yılında evlenmişti.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada "Sunak ailesinin vergi indirim kolaylıklarından yararlanması şoke edici" denildi.

İşçi Partisi'nin maliye sözcüsü Tulip Siddiq, "Milyonlarca çalışan aile vergi yükü altında ezilirken, Sunak'ın ailesinin vergiden ne kadar tasarruf ettiğini bir an önce açıklaması gerek" dedi.

İngiltere'de haber ilk olarak Independent sitesinde, sigorta primi artışının devreye girdiği gün yayımlandı.

Hükümet, artıştan elde edilecek 39 milyon sterlinin, sağlık ve sosyal bakımm harcamalarında kullanılacağını duyurmuştu.  (BBC TÜRKÇE)