Ödül komitesi Ressa ve Muratov'un "Demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada, bu ideali savunan tüm gazetecileri temsil ettiklerini" belirtti. 

Oslo'daki Norveç Nobel Enstitüsü'nce açıklanan ödüllerde gazetecilere yaklaşık 1.1 milyon Amerikan doları verilecek. 

Bu yıl Nobel Barış Ödülleri'nin 329 adayı vardı. 

Rappler haber sitesinin kurucusu Maria Ressa, ülkesi Filipinler'de "gücün sömürüsü, artan şiddet ve otoriterliği, ifade özgürlüğünü kullanarak ortaya çıkardığı" için komitenin övgüsünü topladı. 

Rus gazeteci Muratov da bağımsız gazete Novaja'nın kurucu ortağı. Komite Muratov'un "baş etmesi giderek zorlaşan güç koşullarda on yıllardır ifade özgürlüğünü savunduğunu" ifade etti. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Nobel Barış Ödülü'nü alan Rus gazeteci Dimitri Muratov'u, çalıştığı gazete Novaya Gazeta'nın Kremlin'e muhalif duruşuna rağmen ödül aldığı için tebrik etti:

"Dimitri Muratov'u tebrik edebiliriz. Israrla kendi idealleri için çalıştı, ideallerine bağlı, yetenekli ve cesur bir isim."

Maria Ressa kimdir?

Maria Ressa, haber sitesi Rappler'ı 2012 yılında kurdu.

Facebook'ta 4,5 milyon takipçisi olan site, derin analizleri ve zor mevzuları ele alan soruşturmaları ile biliniyor.

Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve politikalarına açıkça karşı olan ender haber sitelerinden biri.

Rappler, Duterte'nin uyuştucu ile popülist bir şekilde mücadele etmesi, kadın düşmanlığı, insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk ile ilgili çok sayıda makale yayımladı.

Ressa ise hükümet propagandasının sosyal medyaya yayılması meselesiyle ilgili çok sayıda yazı kaleme aldı.

Hakkında çok sayıda dava açılan Ressa, bu hamlelerin siyasi olduğunu söylüyor.

Ülkede yaşayan gazeteci Ellen Tordesillas, geçen yıl BBC'ye yaptığı açıklamada Ressa'nın Duterte'ye karşı duran bir gazeteci olarak hayranlık uyandırdığını dile getirmişti.

Dmitry Muratov kimdir?

1993 yılında Novaya Gazeta'yı kuran isimlerden biri olan Dmitry Muratov, o zamandan beri gazetenin editörü olarak çalışıyor.

Novaya Gazeta, başta Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere ülkeyi yöneten elitlere karşı duran nadir gazetelerden biri.

Haftada üç kez basılan gazete, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma ve yetkililerden baskı gören kişilerin hikayelerini anlatıyor.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre gazete için çalışan altı gazeteci, meslekleri yüzünden öldürüldü.

Gazete, Çeçenistan'daki insan hakları ihlallerini yazdığı için tehdit ve saldırılarla yüzleşmek zorunda kalmıştı.