Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Avrupa Birliği Gençlik Konferansı'na bir mektup gönderen Papa Francis "kendi kendimizi yok ettiğimiz" tüketicilikten vazgeçilmesi ve sürdürülebilirliğin öncelenmesi çağrısında bulundu.

Papa "Yalnızca fosil yakıtların değil, bir çok gereksiz şeyin tüketimini azaltmamız elzem ve ayrıca dünyanın bazı yerlerinde daha az et yemek daha uygun, bu çevrenin korunmasına da yardımcı olur" diye yazdı.

İklim değişikliği hakkında duyarlı olan Papa Francis, 2015 yılında yazdığı ikinci genelgede çevresel bozulmaya ve küresel ısınmaya dikkat çekti, dünyadaki halkları "hızlı ve birlik içinde küresel harekete" çağırdı.

'Laudato si' adıyla bilinen genelgede "bütüncül ekoloji" olarak ifade ettiği kavramın temellerini atan Papa Francis bu genelge ile aynı yıl Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) tarafından verilen Yılın İnsanı ödülüne layık görüldü.

Papa Francis her ne kadar kişisel olarak 26'ıncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ya da genel bilinen adıyla COP 26'ya katılamasa da iklim değişikliğiyle mücadele konusuna bağlılığını açıkça gösterdi. Papa, dini liderlerle birlikte iklim değilişkiliğine karşı hareket çağrısında bulundu.

Kasım ayında Vatikan'daki St Peter Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişiye hitaben yaptığı bir konuşmada ise "etrafımızdaki herşey çöküyor" diyerek çevrenin korunması gerektiğine yeniden dikkat çekti.

Papa "özgür ve özgün olun, toplumunuzun bilincini sorgulayın" ifadelerini kullandı. (EURONEWS TÜRKÇE)