İngiltere'de pasaport zammıyla ilgili yapılan resmî açıklamada, “Zamlı ücret, İçişleri Bakanlığı’nın genel vergilendirmeden fon almak yerine, alınan ücretin kendisiyle işleyen bir sisteme geçmesine yardımcı olacak. Hükümet, pasaport başvurusu ücretlerinden herhangi bir kâr elde etmiyor” denildi.

Açıklamada ayrıca “Alınan ücretler ayrıca pasaport başvurusu sürecine, ülke dışında kaybedilen veya çalınan pasaportlarla ilgili konsolosluk yardımı alınmasına ve İngiltere vatandaşlarının ülkeye girdiklerindeki işlemlerin maliyetine katkıda bulunacak. Artışla, hükümetin hizmetlerini geliştirmesi sağlanacak” ifadeleri yer aldı. İçişleri Bakanlığı, pasaport başvurusu ücretlerinde beş yıldır herhangi bir artışa gidilmediğini de vurgularken, zam kararının parlamentoda da ele alınacağı kaydedildi.

İngiltere’nin AB’den çıkması (Brexit) öncesinde verilen pasaportlarda ‘Avrupa Birliği’ ifadesi de yer alıyordu ve pasaportlar bordo renkliydi. Brexit’in ardından pasaportlardaki Avrupa Birliği ifadesi kaldırılırken, rengi de koyu laciverte dönüştü.

Standart İngiliz pasaportu başvuru fiyatları yetişkinler için 75.50 Sterlin’den, 82.50 Sterlin’e, çocuklar için 49 Sterlin’den 53.50 Sterlin’e çıkacak. Postayla başvuru fiyatları ise yetişkinler için 85 Sterlin’den 93 Sterlin’e, çocuklar için ise 58.50 Sterlin’den 64 Sterlin’e çıkacak. (HÜRRİYET)