Rusya-Ukrayna Savaşı 64'üncü gününde devam ederken, Rus ordusu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ziyaret ettiği sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef aldı. Saldırıda füzelerden birinin sivil bir binanın zemin katına isabet ettiği belirtilirken, saldırıda 6 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko yaptığı açıklamada, “Ruslar Kırım'dan ateşlenen seyir füzesi ile Kiev'de sivil yerleşim alanını hedef aldı. Saldırı sonucunda yaralı sayısı 6'ya yükseldi. Füzenin bulunan motoru, incelemeler için uzmanlarımıza teslim edilecek” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN BEDEL ÖDÜYORUZ”

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak ise, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkent Kiev'i ziyareti esnasında füzeli saldırı gerçekleştirildi. Bu Rusya'ya karşı zafere ihtiyacımız olduğunu ve Ukrayna'nın yanında tüm dünyanın birleşmesi gerektiğini gösteriyor. Hızlı hareket edilmeli. Daha fazla silah ve yardım gerekli çünkü Ukrayna her gün demokrasinin ve özgürlüğün bedelini ödüyor. Bu savaşta kaybeden taraf olamayız” dedi.

PODOLYAK SALDIRIYI DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin danışmanlarından biri olan Ukrayna müzakere ekibinin başkanı Mykhailo Podolyak, BM Genel Sekreteri AntOnio Guterres’in resmi ziyareti sırasında Kiev şehir merkezindeki “füze saldırıları” hakkında paylaşım yaptı.

Podolyak paylaşımında “Antonio Guterres’in resmi ziyareti sırasında Kiev şehir merkezine füze saldırısı düzenlendi. Bir gün önce Kremlin’de uzun bir masada oturuyordu ve bugün başının üstünde patlamalar var” ifadeleri yer aldı.

ZELENSKİY, BM GENEL SEKTERETİ İLE GÖRÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nın Bucha, Irpin ve Borodyanka kentleri ziyareti sonrası başkent Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Zelenskiy ve Guterres ortak basın toplantısı düzenledi.

Öte yandan Guterres Kiev ziyareti öncesi Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ardından Rusya'nın başkenti Moskova Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.XX

ZELENSKİY ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI YAPMIŞTI

Bugün ulusa sesleniş konuşması yapan bulunan Zelenskiy, Ukrayna’daki son durumla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

* Ukrayna’nın bu savaştan kaynaklanan kayıpları tahmini olarak 600 milyar dolara ulaşıyor. 32 milyon metrekareden fazla yaşam alanı, 1500’den fazla eğitim tesisi ve 350’den fazla sağlık tesisi yıkıldı veya hasar gördü.

* Ekonomik varlıklar büyük kayıplara uğradı. Yüzlerce işletme yok edildi. Yaklaşık 2 bin 500 kilometre yol ve yaklaşık 300 köprü yıkıldı veya hasar gördü. Ve bu sadece istatistik değil. Bu Mariupol, bu Volnovakha, bu Okhtyrka, bu Çernihiv, bu Borodyanka ve düzinelerce şehir, kasaba ve köyümüz.

* 11,5 milyondan fazla Ukraynalı savaş nedeniyle yerinden edildi ve bunların yaklaşık 5 milyonu yurt dışına gitti. Bunların yüzde 95’i zaten evine dönmek istiyor. Bu nedenle, rahat bir Avrupa Ukrayna’sını yeniden inşa etmek için acil bir plan hazırlamaya ihtiyaç var. (SÖZCÜ)