Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi'yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı korkuları nedeniyle durdurulmaması gerektiğini, buna yönelik bir işaret olmadığını açıkladı.

Son olarak Bulgaristan AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı.

Ancak WHO Sözcüsü Margaret Harris, AstraZeneca aşısının "mükemmel" bir aşı olduğunu ve kullanımına devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Şu ana dek Avrupa'da 5 milyon dolayında kişiye AstraZeneca aşısı yapıldı.

Avrupa genelinde aşının yapılmasından sonra 30 kadar "kan pıhtılaşması" vakası görüldü. İtalya'da 50 yaşındaki bir adamın pıhtılaşmanın ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

Harris, WHO'nun her güvenlik sorununda olduğu gibi bu vakaları da araştırdığını, ancak şu ana dek herhangi bir ilişkiye rastlanmadığını bildirdi.

Bulgaristan'dan önce Danimarka, İzlanda, Norveç ve Tayland AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alınmıştı. İtalya ve Avusturya ise önlem olarak belli parti aşıları kullanmama kararı aldı.

Daha öcne Avrupa İlaç Ajansı (EMU), Oxford-AstraZeneca Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşma riskini artırdığına dair hiçbir bulgu olmadığını açıklamıştı.

EMU, aşılanan kişilerde kan pıhtısı oluşması durumunun, genel nüfusta rastlandığından daha yüksek olmadığını vurguladı.

EMA'dan yapılan açıklamada, "Bu sorunlara aşının yol açtığına dair hiçbir bulgu yok; bunlar aşının yan etkileri listesinde yer almıyor" denildi.

Avrupa'da AstraZeneca aşısını olan beş milyon kişi arasında "pıhtılaşma kaynaklı damar tıkanması" vakası sayısının 30 olduğu belirtilerek, "Aşının yararları, risklerinden ağır basıyor ve bu vakalar incelenirken aşılama süreci devam edebilir" ifadesi kullanıldı.

Aşılama neden askıya alındı?

Danimarka'da Covid-19'a karşı uygulanan Oxford-AstraZeneca aşısının ardından bazı kişilerin kanında pıhtı oluştuğu, bir kişinin de öldüğüne dair haberlerin ardından Danimarka, Norveç ve İzlanda bu aşının kullanımını tedbiren ve geçici olarak durdurdu.

Bu hafta içinde bir kadının aşı olduktan 10 gün sonra "aşırı kan pıhtılaşması sorunları" nedeniyle ölmesi üzerine Avusturya da aşılamayı askıya almıştı.

Bu ülkeleri takiben Tayland da kan pıhtısı endişesi nedeniyle aşının uygulanmasını erteledi. Ülkede aşının Cuma günü uygulanmaya başlanması bekleniyordu.

Danimarka sağlık yetkilileri, 60 yaşındaki bir kadına Avusturya'daki ile aynı aşı teslimatından yapılan aşı sonrasında 60 yaşındaki bir kadının kan pıhtısı oluşması sonucu ölümü üzerine aşılamayı iki hafta süreyle askıya aldıklarını kaydetti.

Yetkililer, kan pıhtısı ile aşı arasında bir bağlantı kurulmadığını, ancak tedbir olarak AstraZeneca aşsının kullanımının geçici olarak durdurulması talimatı verildiğini belirtti.

AstraZeneca, aşının klinik denemeleri aşamasında güvenliğine dair incelemelerin geniş kapsamlı olarak yapıldığını belirterek "Hasta güvenliği en büyük önceliğimizdir" dedi.

İngiltere'de ilaç ve sağlık ürünlerini düzenleme kurumu MHRA, Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşının sorunlara neden olduğuna dair hiçbir veri bulunmadığını belirterek, aşı vakti gelenlerin aşı yaptırmalarını istedi.

MHRA'dan Phil Bryan, "Kanda pıhtı doğal yollardan oluşabilir, bu olağan dışı bir durum değil. İngiltere'de 11 milyon dozu aşkın AstraZeneca aşısı yapıldı" dedi.

Fransa Sağlık Bakanı ise aşılamayı askıya alma ihtiyacı duymadıklarını açıkladı.

Oxford-AstraZeneca aşısı

KAYNAK,GETTY IMAGES

Bir milyon dozu içeren aynı aşı kümesinden teslimat alan Estonya, Letonya, Litvanya ve Lüksemburg da bu kümedeki aşı kullanımını durdurdu.

Avrupa İlaç Ajansı, Avusturya'daki vakanın incelendiğini, ancak "aşının bu duruma yol açtığına dair herhangi bir bulgu olmadığını, bu sorunların aşının yan etkileri listesinde yer almadığını" açıkladı.

Danimarka ve Norveç sağlık yetkilileri, AstraZeneca aşısının geçici olarak durdurulmasının tamamen tedbir amaçlı olduğunu belirtti.

İtalyan yetkililer de belirtilen vakalarla aşı arasında bağlantı kurulmadığını, belirli bir aşı grubundaki aşıların yapılmasına ara verme kararının "tedbir" amaçlı olduğunu kaydetti.

İtalya'da iki kişinin aşı olduktan sonra öldüğüne dair haberler basında yer almıştı.

Janssen aşısına onay

EMU, Amerikan ilaç şirketi Johnson & Johnson tarafından üretilen Janssen aşısının AB'de kullanılması yönündeki tavsiye kararına AB Komisyonu da onay verdi.

Böylece AB'de kullanım onayı alan Covid-19 aşısı sayısı dörde ulaştı.

Daha önce de PfizerBioNTech, Moderna ve Oxford-AstraZeneca aşılarına kullanım onayı verilmişti.