Tüm dünyada ağrı ke­sici ve ateş düşürücü olarak çok sık kullanılan ve reçetesiz olarak satın alınabilen ibuprofen isimli ilacın erkeklerde hormon sentezini etkileyerek, kısırlık, sertleşme bozuk­luğu, kas ve kemik kaybı ve depresyon gibi has­talıklara yol açabileceği bildirildi.

PNAS (Proceedings of the Natio­nal Academy of Science) isimli der­gide yayınlanan araştırma 18-35 yaş arasındaki 31 erkek üzerinde ger­çekleştirildi.

Bunların 14’ üne günde iki defa 600 mg ibuprofen (günlük 1200 mg) 17’ sine ise plasebo verildi.

İbuprofen alanlarda 14 gün ve 45 gün sonra testosteron sentezini dü­zenleyen luteinizan hormon seviye­lerinin yükseldiği ama testosteron seviyelerinin değişmediği yani tes­tosteron/luteinizan hormon ora­nın azaldığı belirlendi. Bu sonuç­lar, kompanse hipogonadizm adı verilen hormon bozukluğu olarak yorumlandı.

Özellikle ileri yaştaki erkelerde ve sigara içenlerde görülen kom­panse hipognadizm, kısırlık, kas kaybı, sertleşme bozukluğu ve dep­resyona yol açabiliyor.

Araştırmanın ikinci kısmında ibuprofenin testislere olan direkt etkisi organ bağışçılarından alınan örneklerde incelendi ve testoste­ron üretiminin 24 saat sonra bile azaldığı, ilacın dozu ve süresi art­tıkça bu etkinin daha da belirgin­leştiği görüldü.

Kolesterolün steroid hormon­lara dönüşümü ile ilgili gen eks­presyonunun da bozulmuş olduğu belirlendi.

İbuprofen nedir?

İbuprofen kısaca NSAİ (non-steroid anti-inflamatory) olarak bilinen kortizon dışı enflamasyon giderici bir ilaçtır. Ateş düşürücü ve ağrı giderici (kas, eklem ağrıları, romatizmal hastalıklar) olarak tüm dünyada yaygın şekilde kullanılır.

İbuprofenin, mide-bağırsak ka­namalarına yol açtığı, kalp krizi ve felç riskini artırdığı önceden de bi­liniyordu.

Gebeliklerinde aspirin, ibupro­fen ve parasetamol kullanan annele­rin erkek bebeklerinin testislerinin etkilendiği ve doğum kusurlarının daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştı.

İbuprofenin çocuk ve erişkin­lerde ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak düşük dozlarda ve kısa sü­reli kullanımının sakıncalı olmadığı kayedilmistir.

Kaynak: 

Pnas.org