4 Mart 2016 Cuma günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü yazar, sosyolog ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar’ı konuşmacı olarak ağırlayarak Evrenin Şairi Osman Türkay’ı tanıtarak, yaşamı, eserleri, şiirleri ve şiirlerindeki uzay felsefesi ile ilgili bir etkinliği İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenledi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr.Ayşe Balkan’ın yönetiminde gerçekleştirilen etkinlikte Dr.Ayşe Balkan “ Bölüm olarak Kıbrıs’ın önemli şairlerinden Osman Türkay’ı anmaktan ve tanıtmaktan çok mutluyuz. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü olarak Osman Türkay’ı Kıbrıs Edebiyatı çerçevesinde verdiğimiz derslere alacağız ve yüce ozanı öğrencilerimize tanıtacağız” dedi.



Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Osman Türkay’ın değişik konularda yazdığı şiirler okunarak fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi yapıldı.

Osman Türkay ile ilgili hazırladığı belgesel gösteriminden sonra sözü alan Eren-Nijhar, “Dünya’da ilk defa ‘Uzay Şairi’ ünvanını almış yazar, araştırmacı, çevirmen, gazeteci ve şair Osman Türkay’ı gelecek nesillere anlatmak hepimizin borcu ve sorumluluğudur. Osman Türkay’ı aynı zamanda kırk yılın üzerinde Avrupa ve İngiltere’de yaşamış bir şair olarak da ele almamız, şiirlerindeki evrensel bütünlüğünü araştırırken bu olguya da bakmamız ve değerlendirmemiz önemlidir” diyerek sözlerine devam etti.

Sunum sonrası katılımcıların yönelttiği soruları yanıltlayan Semra Eren-Nijhar’a tesekkür eden Dr. Ayşe Balkan, şairin değerini bir kez daha vurgalayarak Osman Türkay’ın bir şiiriyle sözlerini noktaladı.