Terör örgütü Boko Haram'ın saldırılarından korkan ailesiyle birlikte 2017'de Nijerya'dan kaçan satranç dehası Tanitoluwa "Tani" Adewumi'ye ABD'de sığınma hakkı verildiği ailesi tarafından doğrulandı.

2019'da New York'ta kendi yaş grubundaki 73 rakibini yenerek eyalet şampiyonluğunu kazanan ve bir rekora imza atan Tani, çarpıcı satranç becerisiyle şöhret kazandı.

10 yaşında Ulusal Usta oldu ve 2021'de uluslararası satranç yönetim kurumu tarafından verilen bir unvan olan Uluslararası Satranç Federasyonu (International Chess Federation, Fide) Ustası unvanını aldı.

Kazandığı kupalar artsa ve başarı basamaklarını tırmansa da ailesiyle birlikte evsizler barınağında yaşayan Tani için evdeki gerçekler farklıydı.

Washington Post'a konuşan 12 yaşındaki çocuk, "Bu harika bir duygu, çünkü çok uzun bir yolculuk oldu" dedi.

Bu fırsata sahip olduğumuz için minnettarım.

Sığınma statüsü Tani'nin satranç kariyerini doğrudan etkileyecek, zira bekleme sürecinde uluslararası turnuvalara katılmak için yurtdışına seyahat edemiyordu ve bu da satranç büyük ustası olma hedefine ulaşmasını sekteye uğratıyordu.

CBS News'e konuşan babası Kayode Adewumi, "Merhameti için Tanrı'ya ve nezaketleri için ABD halkına teşekkür ediyoruz" diyerek oğlunun artık uluslararası alanda rekabet edebileceğini belirtti.

Ülkeye taşındıktan sonra bulaşıkçılık ve Uber şoförlüğü yapan baba Adewumi, sığınma sürecinin "biraz korkutucu" olduğunu söyledi. Kendisi şu anda Douglas Elliman'da gayrimenkul satıcısı ve ailesiyle birlikte New York'ta bir apartman dairesinde yaşıyor.

Adewumi, haber kuruluşuna ailenin bir sonraki hedefinin ABD vatandaşlığı almak olduğunu söyledi. (INDEPENDENT TÜRKÇE)