Türkiye’nin önde gelen 30’a yakın hastanesi ve sağlık kuruluşunun katılacağı “Trust London Medical Tourism Meetup” 23 Mart’ta Double Tree By Hilton Kensington’da yapılacak.

Future X Events ve Gusip organizasyonuyla Londra’nın merkezinde yapılacak etkinlikte Birleşik Krallık pazarında yer almak isteyen sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi bileşenleri için büyük fırsatlar yaratması bekleniyor.  



Türkiye’nin marka olmuş diş klinikleri, tüp bebek merkezleri, saç ekim merkezleri, estetik merkezleri ve sağlık turizmi acenteleri ile Birleşik Krallık'ın önde gelen sağlık turizm acenteleri, sigorta şirketleri ve Türkiye’de tedavi olmayı amaçlayan İngilizleri Londra’da buluşturmayı amaçlayan “Trust London  Birleşik Krallık ve Türkiye Medikal Turizm Buluşması” iki ülkenin sağlık işbirliği fırsatları sunması açısından önemli bir misyonu yerine getirecek.

B2B görüşmeler sayesinde katılımcı kuruluşlar medikal alanda işbirliklerini güçlendirebilecek anlaşmalara kavuşabilirler. Ziyaretçiler katılımcı sağlık kuruluşlarının standlarında yer alan doktorlardan ve medikal sağlık turizmi uzmanları sayesinde Türkiye’deki tedavi süreçleri, hasta transferleri ve konaklamalar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecekler. Öte yandan fuara katılan firmalar yurtdışı sağlık turizmi teşviklerinden yararlanabiliyor.

Birleşik Krallık’ta sağlık hizmetleri devlet tarafından Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) aracılığıyla ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak estetik, göz, diş, obezite, üreme sağlığı gibi bazı branşlarda ücret talep ediliyor ve ücretsiz olarak sunulan bazı hizmetlerde ise uzun bekleme süreleri nedeniyle hastalar yurt dışından sağlık hizmeti almaya yöneliyor.



BİR MİLYON KİŞİ TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETTİ

Global sağlık hizmetlerinde en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına giren Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa arasındaki konumu ile birlikte merkez bir coğrafyada yer alması, deneyimli sağlık personeli, yüksek kaliteli servisi ve uygun maliyetleri ile sağlık hizmeti almak isteyen İngilizlerin dikkatini çekiyor.

Türkiye sahip olduğu donanımlı sağlık altyapısı ve turizm ülkesi olarak anılması sayesinde medikal turizm alanında önemli bir çekim merkezi haline geldi. Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki sıcak ilişkiler her alanda olduğu gibi bu alanı da olumlu etkiliyor. İngilizlerin önemli bir kısmının yaz tatillerinde Türkiye’yi tercih etmesiyle ortaya çıkan aşinalık durumu sağlık turizmi için de fırsatlar yaratıyor.

Trust Antalya Medikal Turizm fuarında konuşan Ticaret Bakanlığı Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Aksoy “Sağlık turizminde dünyada artan bir trend var. Uluslararası seyahatler giderek artmakta. Türkiye de çok önemli bir destinasyon. Türkiye, ilk 10 hatta bazı kaynaklarda da ilk 5 içerisinde. Çok ciddi bir potansiyelimiz var. Yaklaşık 10 yıldır devlet destekleri sağlanmakta. 2012 yılında desteklere başladığımızda bir araştırma yaptık ve diğer ülkeleri inceledik.


Singapur, ABD gibi ülkeleri inceledikçe bakanlığımızın desteğinin çok daha büyük olduğunu gördük. Globalde incelediğimiz ülkelere göre 50 katı daha çok destek veriyoruz. 10 yılda 4 katına çıktı. Şu an Türkiye’ye 2022’de 1 milyon sağlık turisti girdi. TÜİK verileri havaalanında yapılan anketlerle belirliyor. Bundan dolayıdır ki bu sayı yaklaşık 2 katı yani 2 milyon civarıdır” diye bilgi verdi.

Kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleri içerisinde almak amacıyla sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan yıllık 30 milyon insan olduğu tahmin ediliyor. Dünyadaki sağlık turizmi harcamaları ise yaklaşık 500 Milyar Dolar ile ifade edilmektedir.

Türkiye; içinde Birleşik Krallık’ın da olduğu 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Türkiye, Türk Hava Yolları gibi dünya da en çok noktaya (120 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanı) uçuş yapan bir ulusal havayolu markası ile ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölge olarak değerlendirilmektedir.

Türkiye’nin sağlık tesislerindeki hekimlik kadrolarında üst düzey uzmanlaşmış nitelikli insan kaynağı yanı sıra coğrafi yapısı, mevsimsel avantajları, kaliteli sağlık hizmeti sunumu, dünya standartlarında teknolojik ve tıbbi donanımı, Avrupa’ya kıyasla uygun fiyat avantajı, dünyada ilk sıralarda yer alan termal yeraltı kaynakları, dünyada hızla artan yaşlı nüfusa nazaran genç ve dinamik nüfusu ve tüm bunlara ek olarak geleneksel Türk konukseverliği ile dünyada parlayan yıldız konumunda olan Türkiye’nin, sağlık turizminde de en çok tercih edilen ülkelerinden biri olması konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.
 
Bakanlığın verilerine göre, uluslararası hastaların en çok tercih ettiği klinik branşlar sırasıyla; Kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz, şeklindedir.