15 Temmuz 2016 yılında FETÖ terör örgütü tarafından yapılan darbe girişimi sırasında şehit olanlar Londra’da düzenlenen programda kur’an ve dualarla anıldı.

İngiltere Türk Diyanet Vakfı Camisinde Perşembe akşamı düzenlenen anma programına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Başkonsolos Bekir Utku Atahan, Din Hizmetleri Müşaviri Ensari Yentürk, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, UID Başkanı Erdal Yetimova, Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in Londra’da yaşayan amcaoğlu Abdullah Halisdemir ile bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

KUR’AN-I KERİM VE MEVLİD OKUNDU

Anma programı, Diyanet din görevlisi Rıdvan Kara ile Murat Küçük’ün okuduğu sela ile başladı. Kara ve Küçük ile birlikte diğer din görevlileri Yusuf Ay ve Halim Yazıcıoğlu okudukları Kur’an-ı Kerim ve dualarla 15 Temmuz gecesi demokrasi uğruna canlarını feda eden şehitler yadedildi.

Programda Mehmet Gerçek de mevlid okudu.

DİN HİZMETLERİ MÜŞAVİRİ YENTÜRK ŞEHİTLİĞİ ANLATTI

Programa ev sahipliği yapan Türkiye’nin Londra Din Hizmetleri Müşaviri Ensari Yentürk, yakın tarihimizde yaşamış olan çok önemli bir gün vesilesiyle, bir araya gelindiğini hatırlatarak okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların kabul olması dileğinde bulundu.

Yentürk şöyle konuştu:

“Dini bayramlar, ulusal başarılar, mahalli festivaller insanları nasıl birbirine yakınlaştırıyorsa, afetler, doğal ve insanî felaketler de insanları birbirine yakınlaştırır.

15 Temmuz, millet olarak yaşadığımız bir felaketti. Ancak milletimiz dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir azim ve kararlılıkla, bu felaketin de üstesinden geldi, bir kez daha birbirine kenetlendi. Elbette, bu üstesinden gelişte en büyük fedakarlığı, işte bugün yâd etmekte olduğumuz aziz şehitlerimiz gösterdi.

Efendim, bilvesile dinimizin şehitliğe verdiği önemle ilgili birkaç kelam etmek isterim:

Şehitlik, Allah’ın rızasını kazanmak uğruna, muhtemel tüm risk ve tehlikeleri görerek, hesap ederek, bilinçli ve iradeli bir tavırla, hayatı ortaya koyuştur. O yüzden çok kıymetlidir, çok yücedir. O yüzden şehitler ölmez.”

Ensari Yentürk konuşmasında İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in “kimlerin şehid sayılacağı” ile ilgili hadislerini de anlattı.

BÜYÜKELÇİ ÜMİT YALÇIN’IN KONUŞMASI

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle şyehitleri yadetmek için bir araya gelindiğini hatırlattı.

Büyükelçi Yalçın konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“15 Temmuz’da yaşananlar ve Bu anlamlı günde tüm şehitlerimiz rahmetle ve şükranla anıyoruz. O gece başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere arkasında kenetlenmiş Türk olusunun demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkışını tekrar tekrar hatırlıyoruz, yadediyoruz, kıvanç duyuyoruz, gurur duyuyoruz, büyük bir heyecan duyuyoruz.

Tabi, o gece milletin demokrasisini, parlamentosuna, devletine sahip çıkış sırasındaki kaybettiğimiz canlara, 251 şehidimize de rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.

Şehitlerimizin sembolize ettiği o geceki mücadele bir millet iradesi, meşruiyet ve demokrasi mücadelesiydi ve bunun da sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada daha iyi anlaşılması için yurtdışında yaşayanların ve görev yapan bizlerin sorumluluk bilinciyle gayretlerimizi sürdürmemiz gerekiyor. O yüzden bütün bu faaliyetler hem manevi boyutuyla, hem siyasi, hem kültürel boyutuyla; ailelerimizin, çocuklarımızın ve bulunduğumuz ülkelerdeki muhataplarımızın dikkate alması gereken, farkında olması gerektiğinden, o gece mücadele veren şehitlerimizi ve gazilerimizi anarken, şehitler ölmez diyoruz. Türkiye geçilmez diyoruz. Milli iradenin, demokrasinin önüne hiç bir güç set çekemez diyoruz. Türkiye’nin sadece FETÖ terör örgütüyle değil, PKK ve tüm terör örgütleriyle mücadelesini içerde ve dışarda destekliyoruz. Bu mücadelede hayatlarını kaybeden ordu ve güvenlik mensuplarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.”

Program birlikte yapılan dua ile son buldu. Program sonunda katılınlara 15 Temmuz darbe girişimini anlatan kitap ile Türkiye’yi tanıtan haketlmer dağıtıldı.

Haber: Mustafa Koker (eurovizyon.co.uk)

Foto: Halil Yetkinlioglu (Hurriyet Londra)

Video: Mehmet Taisi Guzel (Flash Haber Londra