Cenaze töreni yerel saatle 14:00’te Maryino bölgesindeki bir kilisede başladı.

Törene Navalni'nin annesi ve babası da katıldı.

Cenaze daha sonra defnedilmek üzere Borisovskoye Mezarlığı'na götürüldü.

Tabut kiliseden çıkarılırken, toplanan kalabalık alkışlar eşliğinde, "Navalni! Navalni!" sloganları attı.

"Teşekkürler Aleksey. Seni unutmayacağız!" bağırışları arasında tabut üzerine karanfiller atıldı.

Cenaze arabası hareket ederken "Rusya özgür olacak" ve "Savaşa hayır" sloganları duyuldu.

Navalni, 16 Şubat'ta Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki bir hapishanede hayatını kaybetti.

Muhalif liderin hapsedilmesi siyasi bir hamle olarak görülüyordu.

Yurt dışında yaşayan eşi Yulia Navalnaya, olayla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttu.

Navalni'nin annesi ve babası

KAYNAK,REUTERS

Navalni'nin annesi ve babası cenaze töreninde

Cenazeye katılanların sayısı henüz net olarak bilinmese de binlerce kişiden söz ediliyor.

Moskova'da en az iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Navalni destekçileri, polisin bölgede yoğun bir şekilde güvenlik önlemleri almasına rağmen kilisenin önünde toplandı.

BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, tabutun siyah bir aracın içinde kiliseye ulaştığı an kalabalık tarafından alkışlandığını ve "Aleksey", "Sen korkmadın, biz de korkmuyoruz" sloganları attığını söyledi.

Navalni'nin cenazesi

YouTube'da 4 milyon kişi izledi

BBC Avrupa Muhabiri Laura Gozzi, törenin yapıldığı mahallede Navalni'nin yıllarca ailesiyle birlikte yaşadığını, burada kiliseye giden bulvarda yüzlerce kişinin kuyruk oluşturduğunu bildirdi.

Gozzi, Rus televizyonunda Navalni'den ve cenaze töreninden hiç bahsedilmediğini, bu yüzden Navalni'nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı ekibinin bugünkü töreni canlı olarak yayınlama görevini üstlendiğini söylüyor.

Navalni'nin YouTube kanalında yapılan canlı yayını görüntüleme sayısı 4 milyonu geçti.

navalni cenazesi

KAYNAK,REUTERS

Moskova'da Navalni'nin cenazesine binlerce kişi katıldı

Navalni'nin ekibi, Rusları cenaze törenine katılmaya teşvik ederek, iki konum arasındaki güzergahın haritasını paylaştı.

Ekip ayrıca, Seul'den Roma’ya, Montreal’den Stockholm'e kadar yurt dışında Navalni için anma törenlerinin düzenleneceği yerlerin listesini paylaştı.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh geçtiğimiz günlerde cenazeyi kiliseye götürecek cenaze arabası bulamadıklarını belirterek "Kim olduklarını bilmediğimiz kişiler morgları arayıp Aleksey’in cesedini almamaları için tehdit ediyor" demişti.

BBC’ye konuşan Navalni’nin eski özel kalem müdürü Leonid Volkov da Moskova'daki cenaze töreni sırasında olabileceklerden endişe duyduğunu aktarmıştı.

Rusya'da Mart 2015'te binlerce kişi, suikast sonucu öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov için sokaklara dökülmüştü ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başka bir muhalifi için benzer bir kamusal cenaze törenine izin verilmesi pek olası görülmüyordu.

Bu sabah gazetecilerle bir telefon görüşmesi yapan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Kremlin'in Navalni'nin cenazesi gününde "ailesine söyleyecek bir şeyi olmadığını" söyledi.

Mezarlık

KAYNAK,REUTERS

Borisovskoye Mezarlığı

Son yıllarda Rus yetkililer, her türlü muhalif eyleme karşı sert önlemler aldı. Navalni’nin ölümünü anma girişimleri sert bir tepkiyle karşılandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Perşembe günü sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, hem anma töreninin yapılacağı kilisenin hem de Navalni’nin defnedileceği mezarlığın yakınında çok sayıda polis ve kurulmayı bekleyen bariyerler görülüyordu.

24 Nisan: Biden 1915 olaylarını yeniden 'soykırım' olarak tanımladı 24 Nisan: Biden 1915 olaylarını yeniden 'soykırım' olarak tanımladı

Telegram kanalı RusNews ayrıca mezarlığın çevresindeki "her sokak lambasına" güvenlik kameralarının yerleştirildiğini söyledi.

Avukat ve insan hakları savunucularından oluşan bir grup, Navalni’nin cenazesine gitmeyi planlayanlar için sosyal medyada tavsiyelerde bulundu.

Grup “Hükümet yanlısı aktivistlerin” provokatif eylemlerde bulunabilecekleri konusunda uyardı ve insanları dikkatli olmaya çağırdı:

Tavsiyeler arasında, Navalni’nin fotoğrafının veya Rus yetkililer tarafından aşırılıkçı bir örgüt olarak ilan edilen, Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın sembolünü taşıyan herhangi bir nesnenin taşınmaması da vardı.

Navalni

KAYNAK,EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

Bir hafta öncesine kadar yetkilileri oğlunun cesedini alıkoymakla suçlayan annesi Lyudmila dışında, Navalni’nin cenaze törenine hangi aile üyelerinin katıldığı bilinmiyor.

Navalni’nin çocukları Daria (23) ve Zakhar (15) yurt dışında yaşıyor.

Eşi Yulia'nın da Navalni’nin ekibiyle yaptığı çalışmalar ve eşinin ölümünden Putin'i sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle geri dönmesi halinde tutuklanma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.