Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Beştepe'de toplandı. Erdoğan işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı.

Daha sonra Bakan Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte bakanlıkta açıklama yaptı.

Bakan Işıkhan, "Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devlet tarafından verilen 500 lira destekle 11 bin 402 lira olmuştu. 700 lirası destek olmak üzere asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz" dedi.

Bakan Işıkhan, Temmuz ayındaki rakama göre yüzde 49, Ocak 2022’deki rakama göre yüzde 100 artış olduğunu belirtti.

TÜRK-İŞ: Talebimiz 18 bin TL'ydi

Ardından söz alan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin 18 bin TL olduğunu söyleyerek, karara muhalefet şerhi koyduklarını açıkladı.

Atalay konuşmasında, “Talebimiz 18 bin liraydı ve yılda iki kere müzakerenin yapılmasıydı. Maalesef fiyat artışları ortada. Ama anlaşılan Sayın Bakanımızın ve işveren temsilcilerimizin anlaştığı rakam 17 bin lira. Enflasyon durmadığı müddetçe biz yılda bir kere asgari ücretin artmasıyla milletin talebini yerine getiremeyiz" dedi.

"Cumhurbaşkanımızla beraber toplantı yaptık. 27 gündür süren bir süreç. Biz bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İlk defa 2,5 saat önce ifade ettik" diyen Atalay karardan duydukları memnuniyetsizliği şu sözlerle ifade etti:

"Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiriyor. Çoluk çocuğu topladığınızda 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Arkadaşlarımız 3 toplantı boyunca evin, marketin, enflasyonun durumunu anlatmaya çalıştılar. Burada dörde yakın işveren örgütü var."

Atalay'ın ardından söz alan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

KAYNAK,ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIĞI

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımda yüzde 49'luk asgari ücret artışı için "hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Muhalefet ne dedi?

CHP Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, 2024 yılı için tespit edilen asgari ücret ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

17 bin 2 TL’lik asgari ücretin büyükşehirlerde ortalama ev kirası düzeyinde olduğunu belirten Karatepe, "Türk-İş'in hesaplamasına göre, Kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 TL'ye, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' de aylık 18 bin 239 TL'ye yükselmiş durumda" dedi.

Karatepe açıklanan bu yeni asgari ücret için "Eğer bir ailede üç asgari ücret elde eden çalışan yok ise o hane yoksuldur. Bu işsizlik ortamında da bir evden üç kişinin çalıştığını düşünmekte hayaldir" dedi ve şunları söyledi:

"Açıklanan bu tutar milyonlarca emekçiyi açlığa ve sefalete mahkûm ettiği görülmelidir. Bugün açıklanan 17.002 TL’lik asgari ücret maalesef beklentileri karşılamamıştır.

"2024 yılının ilk yarısında ortaya çıkması beklenen yüksek enflasyonu dikkate aldığımızda, bugün yapılan artışın etkisinin hızla ortadan kalkacağı görülmektedir. Bu nedenle iktidarın asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi konusundaki ısrarına karşı çıkıp, yılın ikinci yarısında yeniden bir ücret belirlenmesini sağlamalıyız."

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise kendi asgari ücret beklentilerinin "2024’ün ilk 6 ayı için 17 bin TL ikinci 6 ayı için 20 bin 500 TL olduğunu" belirterek, "Yani asgari ücret bir ortalama ücret haline gelirken, hayat pahalılığı karşısında daha yılın yarısı gelmeden milyonlarca vatandaşımızın emeği eriyip gidecek" dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, dört kişilik ailenin ihtiyacını karşılayacak bir asgari ücretin, yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, "Asgari ücretin tüm bu ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak yoksulluk sınırının üzerinde belirlendiği, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alındığı bir düzen ancak işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle mümkün olabilir" dedi.

Toplantı öncesi neler yaşandı?

Işıkhan, toplantı öncesinde TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'ı sendikanın genel merkezinde ziyaret etti ve görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "İstişareler devam ediyor; neticelenince sizinle paylaşacağız" dedi.

Ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Beştepe'ye gitmeden önce açıklama yapan Atalay da asgari ücret görüşmelerinde o ana kadar bir rakam konuşulmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Şimdi biz gideceğiz. Orada bize bir rakam söylerlerse biz de düşündüğümüz, anlaştığımız rakamı söyleriz. İnşallah bizim arzu ettiğimiz bir rakam olur dedikleri. Bakan Bey’e de rakam söylemedim, önce onlar söylesin. Bakan Bey de sormadı. Cumhurbaşkanı orada sorsun; işveren söylesin, hükümet söylesin, ondan sonra anlatırız."

Komisyonun "adil olmadığını" ifade eden Atalay, "Komisyonda 15 kişi oturuyor, biz 5'iyiz. Bugüne kadar 40 görüşmenin 35'ini zaten imzalamamışız. Ama onlar bizim kardeşimiz. Ailemizin bir parçası" dedi."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapmıştı. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler masaya yatırılmış, iki toplantıda da bir rakam telaffuz edilmemişti.

Asgari ücretin yıl sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi var.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı veriyor.

Mevcut asgari ücret net 11 bin 402 lira

Asgari ücret halen bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Sendikalar, iki ebeveynin çalıştığı dört kişilik bir aileyi yoksulluk sınırı veya üzerinde tutacak bir asgari ücret talep ediyor.

TÜRK-İŞ’in Kasım ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL. Önümüzdeki yıl enflasyonla birlikte rakam daha da artacak.

Ancak Kasım ayı baz alınsa bile sendikaların asgari ücret talebi neredeyse 23 bin TL’ye denk geliyor.

Hükümet, 2022 ve 2023'ün aksine 2024'te asgari ücrete tek zam yapmak istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu 2024 sonunda yüzde 36'ya, 2026'da tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 61,98. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 129,27 olarak açıklamıştı.