Paris'teki Zafer Takı'nın altında düzenlenen törene katılan 70 kadar dünya lideri arasında ABD Başkanı Donald Trump, Rusya lideri Vladimir Putin de vardı, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, törende yaptığı konuşmada, dünya liderlerine milliyetçiliği reddetmeleri çağrısında bulundu. 

Milliyetçiliği "vatanseverliğe ihanet" diye tanımlayan Macron, "Bizim çıkarlarımız önce gelir ve diğerlerine aldırmayız' diyerek, bir ulusun en değerli şeyini söküp atıyorsunuz, ahlaki değerlerini" dedi. 

Bazı dünya liderleri tören sırasında ikili görüşmeler de yaptı, Putin Trump ile kısa bir görüşme yaptığını ve iyi geçtiğini belirtti. 

Paris'teki törenler

Macron ve konukları, yağmur altında siyah şemsiyeleriyle yürüyerek, savaşta hayatını kaybeden Fransız askerleri için yapılan Meçhul Asker Anıtı'na gittiler. Bu sırada kiliseler de çanlarını çaldı. 

Macron yaklaşık 20 dakika süren konuşmasında dünya liderlerine "barış için mücadele" çağrısında bulundu. 

Macron konuşma yaparken.

Macron liderlere "barış için mücadele" çağrısı yaptı.

Fransız lider "Çekilme, şiddet ya da egemenlikle bu umudu boşa çıkartmak gelecek kuşaklar için bir hata olur ve onlar da bizi haklı olarak sorumlu tutarlar" dedi. 

Tören, 11 Kasım 1918'de Batı Cephesi'ndeki çatışmaların sona erdiğini duyuran orijinal ateşkes borusunun çalınmasıyla sona erdi. 

Putin in Paris

Putin de Paris'teydi.

Öğleden sonra da Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Paris Barış Forumu toplantısına katıldı. 

Macron ve Merkel dün Fransa'nın kuzeyindeki Compiegne kasabasını ziyaret etmişti. Liderler 1918'deki ateşkes anlaşmasının yapıldığı tren vagonunun aynısında anı defteri imzaladı. 

Ancak Trump, kötü hava nedeniyle savaşta ölenlerin yattığı mezarlığa yapması planlanan ziyareti iptal etmesi nedeniyle tartışma yarattı. Trump Paris'in batısındaki Suresnes mezarlığını ziyaret etti ve savaşta ölen "cesur Amerikalıları" anmak için oraya gittiğini belirtti. 

Protesters from the feminist group Femen also held up placards in front of the Arc de Triomphe before being led away

Liderlerin toplanmasından önce göğsünde "sahte arabulucu" yazılı bir kadın protestocu Trump'un konvoyuna birkaç metre yaklaşmasının ardından gözaltına alındı. 

Diğer törenler

Avustralya'nın Canberra kentindeki Ulusal Savaş Anıtı'nda tören düzenlenirken, Adeladide'de bir uçak binlerce kağıttan yapılmış kızıl gelincik attı. 

Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da tören yapılırken, Hindistan'da dünyanın öte yanında ölen 74 bin asker için törenler düzenlendi. 

Bu arada İngiltere'de de bir dizi tören yapıldı.