Üniversiteler ve Kolejler Kabul Hizmetleri'ne (UCAS) göre, Birleşik Krallık’ta üniversite eğitimi almak için Avrupa Birliği üyesi ülkelerden başvuran öğrencilerin sayısı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8 artışla ilk kez 100 bini aştı.

Independent’in haberine göre, yetkililer yabancı öğrencilerin bu yılki Birleşik Krallık üniversite başvurularında Brexit oylarının etkili olabileceğinden endişe duyuyorlardı.

UCAS tahminlerine göre, Brexit oylarına rağmen görülen artışın nedeni sterlinin değerinin zayıf olması ve hükümetin üniversitelere yabancı öğrenciler için yardım etmeyi sürdürme kararlılığı.

En son veriler, AB'den gelen başvuran öğrenci sayısının yüzde 3.4 artarak, 43,510'a, diğer ülkelerden başvuran öğrencilerin de yüzde 11.1 artarak 58,450'ye yükseldiğini gösterdi.

Geçen yıl, Birleşik Krallık üniversitelerine başvuran AB öğrencilerinin sayısı yüzde 7 oranında düşüş göstermişti.

Fakat yeni UCAS rakamları, Birleşik Krallık dışından başvuranlarda artışın genel rakamları da artırdığını gösteriyor.

UCAS, yabancı öğrencilerdeki artış olmasaydı şu anda yüzde 2.5 olan Birleşik Krallık başvurularındaki düşüş oranının iki kat fazla olacağını söyledi.

UCAS Dış İlişkiler Direktörü Helen Thorne, yükseliş nedenlerini etkileyen birkaç faktör olabileceğini söyledi ve ekledi:

"Örneğin sterlinin zayıf olması, İngiltere'yi eğitim için uygun maliyetli bir yer haline getiriyor ve hükümetin bu sonbaharda eğitime başlayacak AB öğrencilerinin mevcut mali destek düzenlemelerinden fayda sağlayabileceğinin teyit edilmesi faydalı olmuş olacak."

Thorne, ayrıca Birleşik Krallık'taki üniversitelerin sundukları eğitim ve tecrübenin kalitesi nedeniyle AB ve uluslararası öğrenciler arasında oldukça popüler olduğunu belirtti.