El Şark Forum ve Chatham House’un ortaklaşa düzenlediği “Avrupa ve Komşuları” konferansı için Londra’da bulunan Hanfer, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

“Avrupa’nın Ortadoğu’ya yaklaşımı, diktatörlükleri destekleyerek sahte bile olsa istikrarı korumaya yönelik.” ifadesini kullanan Hanfer, “Suriye’de, Irak’ta ve Ortadoğu’nun geri kalanındaki kriz, Türkiye’yi Avrupa’yı etkilediğinden daha çok etkileyen bir noktaya geliyor. Türkiye kendisini stratejik olarak bölgede ve dünyada yeniden konumlandırıyor.” diye konuştu.

- "Avrupa artık özgürlüğü ve demokrasiyi savunmuyor"

Hanfer, Avrupa’nın, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerinde ekonomiyi öne çıkardığını belirterek, “Avrupa, Ortadoğu’ya yaklaşımında ahlaki duruşa da sahip değil. Avrupa artık özgürlüğü ve demokrasiyi savunmuyor. Bunları eskiden hiç değilse retorik olarak kullanırlardı. Türkiye’nin ise bütünüyle kaosa sürüklenen bir bölge, çöken bir bölgesel düzen görmeye, bunu hiçbir şey yapmadan izlemeye tahammülü yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Rusya ve İran ile yakınlaştığına, Avrupa ile ise arasına mesafe koyduğuna dikkati çeken Hanfer, “Türkiye’nin Avrupa ile arasına daha önce hiç olmadığı kadar mesafe koyduğunu görüyorum. Türkiye’nin ekonomisi Avrupa’dan çok daha hızlı büyüyor. Bir bakıma, Türkiye aslında Avrupa’ya ihtiyaç duymuyor. Avrupa’nın, kendisinin içişlerine karışmamasına ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Hanfer, Avrupa’nın başta 15 Temmuz darbe girişimine yaklaşımı olmak üzere Türkiye’nin iç sorunlarına karşı aldığı tutumun, Türkiye’yi uzaklaştırdığını ifade ederek, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini artık bir "aşk ilişkisine" değil,  belli çıkarlar üzerinde anlaşmaya dayandırdığını söyledi.

- "Türkiye’nin pozisyonu şu anda çok daha güçlü"

“Avrupa’nın bölgemize yaklaşımında çifte standart var.” diyen Hanfer, şunları kaydetti:

“Bir yanda diktatörlerle rahat ilişkiler içinde olmayı sorun etmiyorlar. Mısır’da askeri darbeyi desteklediler. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap dünyasında yaşandığını gördüğümüz şeylere de yumuşak yaklaşıyorlar ama sıra Türkiye’ye gelince, belli türden değerler hakkında vaaz vermeye çalışıyorlar. Bununla da yetinmeyip iç politikaya karışıyorlar. Bazen merak ediyorum, bu çifte standardın arkasında çıkarlar mı var, yoksa ideoloji mi? Çünkü eğer çıkarlar varsa, Avrupa’nın Türkiye’deki çıkarları, Ortadoğu’nun geri kalanındakinden daha fazladır.” 

Hanfer, Türkiye’nin son 60-70 yıldır NATO ve Avrupa perspektifine yakın olduğunu anlatarak, “Türkiye'nin Avrupa ve NATO ile zayıflayan ilişkileri, Avrupa’nın da zayıflaması anlamına geliyor." dedi.

Avrupa ekonomisindeki krize ve İngiltere’nin de Avrupa Birliği’nden ayrılmakta olduğuna dikkati çeken Hanfer, "Bence Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı, Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacından daha fazla. Avrupa nihayetinde Türkiye’nin uzaklaşmasına izin veremeyeceğinden, Türkiye’nin pozisyonu şu anda çok daha güçlü ve gelecekte çok daha iyi koşullarda bir anlaşma sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.