Paris'teki Place de La Republique meydanında polis göstericileri gözyaşartıcı gazla dağıttı. Başkentte 80'den fazla kişi gözaltına alındı.

Yüzleri maskeli bazı göstericiler araçları ateşe verdi, dükkanların camları kırıldı. 

Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Yalçın'ın da polisin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu yaralandığı bildirildi. 

Son yılların en büyük grevi günlük hayatı felç etti. Milyonlarca işçinin greve gitmesi nedeniyle eğitim, ulaşım, çöp toplama ve sağlık hizmetleri gibi hayatın pek çok alanında aksamalar yaşandı. 

Sendikalar, greve katılımın çok yüksek olduğunu ve "ekonomiyi felç ettiklerini" açıkladılar. 

Demiryolu işçilerinin yüzde 85'inin greve gittiği duyuruldu.

Ülkede yüzlerce uçuş iptal edilirken, öğretmenler arasında da greve katılım oranı yaklaşık yüzde 50 oldu.

Paris

Fransa İçişleri Bakanlığı, Sarı Yelekliler hareketi mensuplarının da greve katıldıklarını açıkladı. 

Eyfel kulesi, d'Orsay Müzesi ve Versailles Sarayı gibi turistik yerler gün boyu kapalı kaldı. 

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "Bu protestolara katılacak çok insan var ve risklerin farkındayız. İsyan veya şiddet olayları olduğunda ilgili kişilerin derhal gözaltına alınmasını emrettim" dedi.

Greve büyük şehirlerdeki yürüyüşler de eşlik etti. Nantes kentindeki gösteri öncesinde polis bir gruba karşı göz yaşartıcı gaz kullanırken, Resses'de küçük bir grubun bazı dükkanların camlarını kırdığı bildirildi. 

Fransa'da genel grev vesileseyle düzenlenen bir gösteri

Fransa'da genel grev vesileseyle düzenlenen bir gosteri

Puan bazlı emeklilik sistemi

Fransa'da son yıllardaki en büyük genel grevin nedeni, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un getirmek istediği puan bazlı ulusal emeklilik sisteminin sendikalar tarafından reddedilmesi. 

Bugün başlayacak grevin bir gün ile sınırlı kalmayacağı düşünülüyor.

Bazı sendikalar Macron "emeklilik reformu" olarak adlandırdığı düzenlemeden vazgeçene dek greve devam edeceklerini belirtiyor.

Emeklilik maaşı en düşük grup olan çiftçiler ise greve katılmayacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili bir anket greve desteğin yüzde 69 oranında olduğunu, en büyük desteğin de 18-34 yaş grubu tarafından verildiğini saptadı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un reformları toplumun her kesimi tarafından benimsenmiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un reformları toplumun her kesimi tarafından benimsenmiyor

Emeklilik yaşı yükseltilmişti

Fransa'da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var ve Cumhurbaşkanı Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

Fransa'da son 10 yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilmişti. 

Ancak Fransa buna rağmen OECD üyesi ülkeler arasında hala emeklilik yaşının en düşük olduğu ülkelerden biri. 

Yeni sistem, en iyi emeklilik koşullarına sahip gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.

64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye'de aynı oran yüzde 7,7.

Macron, Fransa'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle bu reformu yapmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Fransa'da yapılan bir ankete katılanların yüzde 75'i emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu kabul etse de yalnızca üçte biri mevcut hükümetin doğru değişiklikleri yapabileceğine inanıyor.