Ellwood, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına ilişkin milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Suriye'de şiddetin azaltılması ve krize kalıcı bir siyasi çözüm bulunması çerçevesinde anlaşmanın önemine vurgu yapan Ellwood, "Anlaşmanın 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesinden bu yana bölgede şiddetin azaldığını gördük. Bu ileriye dönük atılmış çok büyük bir adım. Ancak bunun sürdürebilir olduğunu ve anlaşmanın ihlal edildiği haberlerinde düşüş yaşandığını görmemiz gerekli" dedi.

Ellwood, anlaşmanın ihlal edildiği yönündeki haberlere ve bu kapsamda İngiliz hükümetinin ne yaptığına ilişkin şöyle konuştu:

"Birkaç ihlal haberi aldık ve bunları Birleşmiş Milletler (BM) ile ISSG'ya ilettik. Şiddetin azaltılması için hızlı davranmamız gerekiyor. Anlaşmanın sürdürülebilmesi için özellikle Rusya'nın rejim üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz. Çatışmaların sonlandırılması anlaşması, daha geniş kapsamlı siyasi sürecin desteklenmesi için temel oluşturuyor. Tüm iddiaların soruşturulması için Birleşik Krallık, ISSG eş başkanlarına baskı yapıyor. Bu çabaların desteklenmesi için Cenevre'deki BM'ye ilave çalışan gönderdik. Bu konuları BM Güvenlik Konseyi'ndeki çalışma arkadaşlarımız ile ele alıyoruz."

ISSG eş başkanları ABD ve Rusya, geçen hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat gece yarısından itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Suriye'de rejim ve Rus güçlerinin, geçen cumartesi günü yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını, ikinci gününde 35 kez ihlal ettiği bildirilmişti.