Konferansa, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Milletvekili Alişan Şan da katıldı. Bakanlara, ödül takdiminde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Tatar, konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusu hakkında bilgiler vererek, adanın 350 yıl boyunca Osmanlı adası olduğuna dikkat çekti, “Kıbrıs Türk adasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin, Kıbrıs Türk halkının varlığının, bağımsızlığının, hürriyetinin ve her türlü hakkının ifadesi olduğunu vurguladı.

Kıbrıs’ta iki egemen halk ve iki devletin olduğunu ve bu devletlerin iş birliği ile yapılabilecek birtakım işler olduğunu kaydeden Tatar, Güney’e seslenerek, “Gelin doğal kaynakları birlikte araştıralım” dedi.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargo ve izolasyonları kınamasının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınma zamanının geldiğini ifade etmesiyle Kıbrıs Türkü’nün elinin güçlendiğini kaydetti.

KKTC’nin Türkiye’den sadece 40 mil uzaklıkta, Anadolu’nun adeta bir parçası olduğunu ifade eden Tatar, asma borularla adaya Türkiye’den su getirildiğini, bu suyun ilerleyen yıllarda petrolden çok daha önemli olacağını vurguladı.

KKTC ile Türkiye arasındaki bağın milli siyasetin ötesinde bir bağ olduğunun, KKTC’nin her yönden bağımsızlığı için Türkiye’nin dokunuşlarının öneminin altını çizen Tatar, gelecek günlerde Türkiye üzerinden enterkonnekte sistemle adaya elektrik getirilmesinin çalışmalarının yapıldığını, ekonomik sosyal ve gelecekle alakalı planlama ve programların devam ettiğini kaydetti.

Steinmeier'den Türkiye'ye 100. yıl ziyareti Steinmeier'den Türkiye'ye 100. yıl ziyareti

Tatar, Türkiye’nin KKTC için hem anavatan hem garantör devlet olduğunu, Kıbrıs için sıradan bir ülke olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde eşit kurucu ortak olarak yer aldığını anımsatarak “bugünkü siyaset de bunun temelidir” dedi.