Brezilya'da düzenlenen başkanlık seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro büyük bir oy farkıyla kazandı. 

Seçimlerin ikinci turunda solcu İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad'a karşı yarışan Bolsonaro, oyların yüzde 55'ini aldı. Haddad'ın oyları ise yüzde 45'te kaldı. 

Ülkede yolsuzluğu bitirme ve suç oranını düşürme vaadiyle oy toplayan Bolsonaro, hem seçim kampanyası döneminde hem de siyasi kariyeri boyunca yaptığı açıklamalarla tartışmaların odağında olan bir isim. 

Bolsonaro, siyasete yaklaşımı, Twitter'ı oldukça aktif kullanıyor olması ve savunduğu politikalar nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'a da benzetiliyor ve 'Tropiklerin Trump'ı' olarak da anılıyor.

Bolsonaro'nun savunduğu politikalar ne? 

Aşırı sağcı Bolsonaro, seçim kampanyası boyunca Brezilya'nın yüksek suç oranını radikal bir şekilde düşüreceğini vadetti.

Kendisini Brezilya'da sokakları yeniden güvenli hale getirecek Başkan adayı olarak tanımlayan Bolsonaro, ülkede güvenliği sağlamak için bireysel silahlanma önündeki engelleri azaltıcı adımlar atacağını söyledi. 

11 Ekim'de Rede TV televizyon kanalında konuşan Bolsonaro, "Erkek ya da kadın olsun, tüm dürüst vatandaşlar evlerinde silah bulundurmak istiyorlarsa belli kriterlere bağlı olarak bunu yapabilecek" demişti. 

Kürtaj karşıtı

Bolsonaro'nun seçim kampanyası süresince çok tartışılan bir diğer konu da kürtaj. 

Ülkede yasadışı olan kürtaj karşıtlığıyla bilinen Bolsonaro, 12 Ekim'de paylaştığı bir Twitter mesajında, "Brezilyalıların parası bu işi özendiren sivil toplum kuruluşlarının finansmanı için kullanılmayacak" demişti. 

Bolsonaro'nun kürtaj konusundaki bu tutumunun, aşırı sağcı adaya özellikle Evanjelist Hristiyanların oylarını kazandırdığı yorumları yapılıyor.