İngiltere’de Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten “Palestine Solidarity Campaign (PSC)” tarafından organize edilen ve savaş karşıtı “Stop the War Coalition”, Filistin’i destekle­yen kampanyalar yürüten “El Aksa’nın Dostları”, “Palestine Forum in Britain (PFB)”, “Britanya Müslüman Birliği (MAB)” başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum hareketinin destek verdiği gösteri için eylemciler Londra’daki Baş­bakanlık binası önünde bir araya geldi.

Adada yerleşik Türk vatandaşları ile Siyonizm karşıtı Yahudilerin de destek verdiği gösteriye katılan protestocular, eylemde “İsrail kan dökmeyi bırak”, “Gazze’nin kuşatmasını durdurun”, “İs­rail bir terör devletidir” ve “Tek yaptı­ğınız sivil öldürmek” şeklinde slogan­lar attı, Filistin bayrakları ile üzerinde “Filistin’e özgürlük”, “İsrail’i silahlan­dırmayı durdurun” ve “Filistin halkına yönelik işledikleri savaş suçlarından do­layı İsrail’i boykot edin” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Yaklaşık 3 saat süren gösteride, katı­lımcılar ayrıca Gazze kuşatmasına son verilmesini desteklemesi ve İsrail’in eylemlerini kınaması için de Theresa May liderliğindeki İngiliz hükümetine çağrıda bulundu.

İngiliz muhalefet lideri Corbyn’den destek 

Bu arada eylemde, Filistin yanlısı gö­rüşleriyle bilinen İngiltere’de ana mu­halefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn’ın da protestoya destek kapsa­mında gönderdiği mesajı okundu.

İsrail güçlerince 31 Filistinlinin şehit edilmesini “zulüm” olarak nitelendiren Corbyn, mesajında “Silahsız sivillerin üzerinde gerçek mühimmat kullanmak yasa dışıdır ve buna müsamaha gösteri­lemez. İsrail-Filistin çatışmasına adil bir çözüm bulma sorumluluğu olan ulus­lararası güçlerin sessizliği son bulma­lıdır.” ifadelerine yer verdi.

“Büyük Dönüş Yürüyüşü” 

İsrail, “Büyük Dönüş Yürüyüşü” kapsamında düzenlenen eylemlerde 10 kişi daha öldürmüş ve 30 Mart’tan bu yana İsrail askerlerinin şehit ettiği Filistinli sayısı 31’e yükselmişti.

Gösterilerde bin 354 Filistinli yara­lanmış bunların 33’ünün durumunun ağır olduğu bilgisi verilmişti.

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42’nci yılı kapsamında geçen hafta cuma gününden bu yana abluka altın­daki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise “sürgün edil­dikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hu­kuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mer­milerle ateş açıyor.Filistinliler “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında başlat­tıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta de­vam etmeyi planlıyor. Gösterilerin 6 hafta sürmesinin bir sebebi de bu ta­rihte ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçi­liğini Kudüs’e taşıyacağını açıklaması olarak gösteriliyor.

Toprak Günü nedir? 

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuze­yindeki Celile bölgesinde yaşayan İs­rail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üze­rine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler dü­zenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

“Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatış­manın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin sim­gesi olarak görülüyor.